Foto: Tobias Enmark/SVT

Väktare i skolan – så tycker eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Väktare bevakar Erikslundsgymnasiet i Borlänge efter att incidenter på skolan med utomstående personer. Allt ska ha börjat på sociala medier. SVT Nyheter Dalarna har träffat elever på Erikslundsgymnasiet som berättar hur det är att ha väktare på skolan.

– Det började på sociala medier i någon gruppchatt på Kik tror jag, säger Josefine Svensson, elev på Erikslundsgymnasiet i Borlänge.

Enligt Farhad Adjiklhoder brukar det annars vara lugnt på skolan.

Farhad Adjiklhoder, elev på Erikslundsgymnasiet Foto: Tobias Enmark/SVT

– Det är inte mycket bråk annars. Men nu var det någon som blev utslängd från skolan i onsdags och blev lite sur och kastade stenar, säger Farhad Adjiklhoder som går på Erikslundsgymnasiet.

Obehöriga på skolan

Väktarna har under veckan kallats in efter att en utomstående person tagit sig in på skolan och ställt till med bråk.

– Securitas är här för att lugna ner läget, skolan kanske är rädd att han ska komma tillbaka.

Enligt Borlänge kommun skedde två incidenter på skolan som ledde till att väktare kallades in. Det ska har rört sig om obehöriga ungdomar som tagit sig in i skolan med syfte att söka upp andra elever

Hur känns det att ha väktare på skolan?

– Det känns lite jobbigt, men samtidigt bra att skolan gör något åt det istället för att ignorera problemet. Det blir ju en trygghet, säger Josefine Svensson.

Rektorn: Få berörda

 – Vi fokuserar på att det alltid ska vara arbetsro och tryggt i våra skolor. Några få är oroliga, men de flesta har inte berörts eller märkt av händelsen, säger Anna Torssander, rektor för Eriklundsgymnasiet och Hushagsgymnasiet.

– Mentorerna har talat med eleverna om detta och finns också med till exempel under luncherna, säger hon.

Skolan ingen allmän plats

Mikael Fältsjö är gymnasiechef Borlänge kommun och menar att vem som helst inte får komma in på skolan.

Enligt säkerhetschefen Thorsten Bladlund beror det på vad som händer under veckan hur länge väktarna får vara kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.