Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har spärrat av ett område på innergården mellan flerfamiljshusen där räddningstjänsten jobbade för fullt med att begränsa branden under tisdagsmorgonen. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Brand i flerfamiljshus i Bojsenburg i Falun – boende evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande brand i ett flerfamiljshus utbröt natten mot tisdag i Falun. Alla boende evakuerades och ingen person skadades i branden.

Hela vindsvåningen på huset totalförstördes.

Vid lunchtid på tisdagen bedömde räddningstjänsten att branden var i princip släckt. Brottsrubriceringen stärktes under eftermiddagen till grov mordbrand då omfattningen av branden utgjorde stor fara för liv.

Polisen vet fortfarande inte vad som orsakade branden och ska genomföra en brandteknisk utredning under onsdagen.

– Det vi gör nu är att vi letar efter eventuella glödbränder och heta ställen i konstruktionen. Det pågår också en del arbete med att försöka rädda lösöre från lägenheter där branden och röken inte har varit, säger Tommy Johansson, räddningsledare vid räddningstjänsten Dala Mitt.

”Startat någonstans kring förrådsdelen på vinden”

Larmet om rökutveckling i trapphuset på Jungfruvägen kom vid 02.30 natten mot tisdag.

– Vår bedömning är att brandförloppet har startat någonstans kring förrådsdelen på vinden eftersom det inledningsvis var där som branden var mest intensiv, säger Tommy Johansson.

Flera brandstationers personal bekämpade elden i huset, där ett 20-tal personer evakuerades.

– Vi vet inte varför det börjat brinna men vi har upprättat en anmälan om mordbrand eftersom vi inte kan utesluta helt att någon tänt eld. På så sätt öppnar vi verktygslådan och så får vi se vad teknikerna kommer fram till, säger Dan Grabö, vakthavande befäl vid polisen tidigare under dagen.

Flerfamiljshuset har evakuerats och räddningstjänsten inriktar sig på att förhindra att branden sprider sig. Foto: Privat

Jobbade med att begränsa spridning

Räddningstjänsten inriktade sig på att begränsa spridningen av branden så att inte andra byggnader i området också skulle drabbas.

– Hela vindsvåningen har mer eller mindre brunnit av men det finns ju mycket obränt material kvar så det kommer säkert att ryka och pyra minst ett dygn framöver, säger Tommy Johansson, räddningsledare.

Ambulans kallades till platsen men ingen person ska ha behövt uppsöka sjukvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.