Det kommer att dröja innan någon av de boende kan flytta tillbaka till sina lägenheter efter nattens brand i Bojsenburg i Falun, enligt Annika Stålberg, förvaltningschef på Kopparstaden. Foto: SVT/Privat

Kopparstaden efter branden i Falun: ”Letar med ljus och lykta efter tillfälliga boenden”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal personer evakuerades ur det brinnande flerfamiljshuset i Bojsenburg i Falun under natten till tisdagen. Arbetet med att hitta tillfälliga bostäder åt hyresgästerna pågår för fullt.

En tvättstuga några tiotal meter från huset som brann fick fungera som första tillflyktsplats för hyresgästerna.

– Där kunde de komma in i värmen och sedan har vi en kvarterslokal i Bojsenburg där vi öppnat upp och är tillgängliga hela dagen. Där har vi ordnat med lite frukost och kaffe under morgonen, säger Annika Stålberg, förvaltningschef på Kopparstaden.

”Letar med ljus och lykta efter lägenheter”

Samtidigt pågår ett arbete att hitta nya boenden till de evakuerade.

– Det blir två faser kan man säga. Först hittar vi tillfälliga boenden, det kan bli på hotell eller någon gästlägenhet i något av våra andra hus och sedan söker vi med ljus och lykta efter lägenheter där de kan bo lite längre.

Det låter som att det kommer dröja innan de boende kan flytta tillbaka till sina lägenheter?

– Ja, vår bedömning är att det kommer att ta lång tid innan huset är beboeligt igen, säger Annika Stålberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har spärrat av ett område på innergården mellan flerfamiljshusen där räddningstjänsten jobbade för fullt med att begränsa branden under tisdagsmorgonen. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.