Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Pettersson visar var hon och hennes katt bodde innan branden bröt ut i flerfamiljshuset vid Bojsenburg i Falun. Foto: Johan Lundahl/SVT

Emma förlorade sitt hem i branden i Bojsenburg i Falun:”Allt är borta”

Uppdaterad
Publicerad

Emma Pettersson är en av de runt 30 personer som drabbades när ett flerfamiljshus i Bojsenburg i Falun brann under tisdagen. Nu syns bara en nedbrunnen svart siluett av vindslägenheten där hon bodde tillsammans med sin katt.

– Det var vid 3-tiden på natten som en polis ringde till mig och berättade att det brann och att de hade plockat ut min katt ur lägenheten, säger Emma Pettersson som var på konferens natten som branden utbröt.

14 lägenheter är obeboeliga efter branden. Vindsvåningen på huset som drabbades värst totalförstördes, men eventuellt kan vissa saker räddas på bottenvåningen. Det menar Marianne Moberg Norell, bosocial samordnare vid bostadsbolaget Kopparstaden som nu arbetar intensivt med att hitta nya bostäder till de som drabbats.

– Vi vill att barnen som bodde här ska kunna gå kvar i sina skolor men det är inte så lätt att hitta något i närheten. Vi har några evakueringslägenheter som vi kan erbjuda, säger Marianne Moberg Norell.

Flyttade tillfälligt till mamma

Emma Pettersson och hennes katt har tillfälligt flyttat till Emmas mamma på en annan ort, men hon letar efter andra tillfälliga boenden.

– Försäkringsbolaget kan hjälpa till ekonomiskt om jag hittar något tillfälligt. Men det är svårt när jag har en katt. Jag tänker inte lämna honom nu när vi har varit med om det här, säger Emma Pettersson.

Det är många människor i området som har ställt upp och nu stöttar sina grannar som plötsligt förlorade sina hem.

– Vi har grannar och människor som har hört av sig om hur de kan hjälpa till. Det har kommit grannar med påsar med kläder till barn. Folk ställer upp för varandra i ett sådant här kristillfälle. Det känns verkligen bra, säger Marianne Moberg Norell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.