Bussar kan sluta stanna på utsatta hållplatser

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens oroligheter på bussar i Borlänge varnar bussförarnas skyddsombud nu för att bussar kan sluta att stanna på vissa särskilt utsatta busshållsplatser i västra Borlänge.

Efter förra veckans angrepp och vandalisering på bussarna i Borlänge har Dalatrafik förstärkt bemanningen på och kring bussarna.

– Det innebär att vi har extra personal på bussarna eller servicefordon i området, som kan köra fram och hjälpa till vid behov, säger Bengt Benjaminsson, vice vd Dalatrafik.

Busstöket i Borlänge

Fortsatt oroligt

Men trots förstärkningen har det varit incidenter under den gångna helgen. Bland annat så utsattes den extrainsatta personalen för hot.

– De två killarna som satt i en personbil och skulle vara förstärkning till busschauffören blev attackerade i sin bil. Vi är ganska nära att sätta ett skyddsstopp på den hållplats som är mest utsatt, säger Madeleine Wibecker, skyddsombud Kommunal.

Bussförare sjukskrivna

Många av bussförarna mår nu så dåligt att de blivit sjukskrivna.

– Ingen vill köra och det finns till och med de som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa på grund av de här händelserna, säger Madeleine Wibecker.

Dalatrafik har suttit i samtal med Polisen, Borlänge kommun och Brottsförebyggande rådet för att få till en långsiktig lösning på problemen. Bland annat genom att jobba förebyggande i bostadsområden och i skolorna.

Hoppas på somaliska PRO

Bengt Benjaminsson tror att bästa lösningen för att stävja buset är bussvärdar, eftersom det var lugnt när somaliska PRO åkte med på bussen. Men det projektet stoppades av länsstyrelsen då man tyckte att det var att likställas med väktarverksamhet.

– Jag hoppas att vi kan komma till en lösning så att vi får igång Somaliska PRO-föreningen som bussvärdar igen, säger Bengt Benjaminsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstöket i Borlänge

Mer i ämnet