Foto: Ellen Nordin/SVT

Dags för Clash of Nations på Lugnet i Falun

Uppdaterad
Publicerad

För femte året i rad arrangeras Europas största extremsportevenemang Clash of Nations på Lugnet i Falun. 

För fler nyheter från din ort följ oss på Facebook

Flera dalaåkare finns med i startfältet, bland andra scotercrossproffset Adam Renheim från Lima, Andreas Mårten från Mora och Fredrik Göstas från Borlänge. 

Dalarna – skotercross

Tävlingarna börjar fredag eftermiddag och avslutas med finaler under lördagen. Det kommer att tävlas i två grenar; Super Snowcross och Snowcross Head2Head.

Super Snowcross

Super Snowcross är en tävlingsform för snöskotrar där förarna tävlar på en bana av snö. De två största klasserna i skotercross är Pro Open (trimmade skotrar) och Pro Stock (standardskotrar) med 20 förare per klass.

I år körs tävlingen på en supercrossbana som innebär en kortare bana och extremare hopp, där Adam Rehnheim är en av deltagarna.

– Om du frågat mig för ett par år sedan hade jag inte tyckt om kortare bana, men nu efter att jag tävlat i USA så passar det mig bättre eftersom barnorna där är kortare.

Och Adam satsar mot toppen.

– Jag satsar naturligtvis på att vinna det är därför jag åker, säger Adam Rehnheim, som tidigare aldrig varit på pallen i Clash of Nations.

Snowcross Head2Head

Snowcross Head2Head innebär att åkarna möts i dueller. Först i mål går vidare till nästa omgång och den andra åker ur tävlingen. 

Under både fredagen och lördagen utlovas också spektakulär show av Sverigeeliten i FSX och FMX.

Peppa med gobitar ur arkivet från 2013:

SVT-expert blir nersprutad av skoter

Det här är en tävlingsskoter

SVT:s reporter åker pistmaskin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – skotercross

Mer i ämnet