Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Falubon Maria på en långsam löptur: ”Jag gör det kroppen tycker är skönt” Foto: Jennifer Howgate/SVT

Därför väljer Maria ”slow running”: ”Det mentala får en boost”

Publicerad

Hon är ett stort fan av att hålla ett långsamt löptempo. I flera år har Maria Andersson från Falun varit en så kallad ”slow runner”.

– Man hinner ta in omgivningen och naturen. Man hinner också reflektera på ett annat sätt. Det mentala får en boost, säger hon.

Allt fler väljer att springa långsamt. Trenden “slow running” där man helt enkelt väljer att dra ner på löptempot har fått fäste i Sverige.

En kartläggning över flera stora motionslopp i Sverige som SVT Dalarna gjort visar att löptiderna blir långsammare. Siffror från Göteborgsvarvet visar att löptiderna på loppet ökat med i snitt nio minuter sedan år 2000.

Långsamt är poppis

För snart två år sedan startade Maria Andersson i Falun den “Glada träningsgruppen” där fokus ligger på rörelseglädje. De mest uppskattade passen är de långsammare passen, där man springer sakta.

– Det finns medlemmar som har tränat och tävlat på hög nivå som uppskattar de långsamma passen för det finns ingen prestige, säger Maria Andersson.

Är det inte bara så att folk inte orkar springa fortare?

– Ingen som rör på sig är lat, eller när det handlar om rörelseglädje. Det är däremot värre om man stressar och hetsar ett träningspass för att det ska se bra ut inför andra, säger Maria Andersson.

Löpexperten förklarar i videon nedan: ”Det här är lågintensiv löpning”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elittränaren i löpning och längdskidor Kalle Gräfnings förklarar vad lågintensiv träning är och vad som händer i kroppen när man springer långsamt. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.