Foto: Arkiv/SVT

Efter attacken på Arbetsförmedlingen – socialtjänsten ser över säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Den person som skadades svårast under knivattacken på i Arbetsförmedlingens lokaler i Borlänge i mars arbetade för socialtjänsten. Nu ser kommunen över säkerheten på socialförvaltningen.

Socialtjänsten i Borlänge har sett över sina säkerhetsrutiner efter knivöverfallet för ett par månader sedan. Men att helt bygga bort riskerna för att personal ska skadas är svårt.

Nya lokaler med bättre säkerhet

Tomas Ahlin, socialchef i Borlänge kommun. Foto: Anders Hansson, SVT
Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

De två personer som knivskars jobbade i lokalerna där Arbetsförmedlingen och flera andra samverkande myndigheter finns. Samarbetet går under namnet Finsam och kommer under hösten att flytta till andra lokaler och bättre säkerhet byggs då in redan från början. Den tjänsteman som skadades värst av knivhuggen i mars var en av socialförvaltningens anställda.

– Tack och lov har vi varit förskonade från den här sortens allvarligare händelser under många år, säger Tomas Ahlin som är socialchef i Borlänge. Men visst, forsätter han, när vi möter utsatta människor i olika livskriser så kan vi inte garantera fullt ut att hot och våld inte kan förekomma gentemot socialtjänstens personal.

Flera våldsamma besökare varje år

Merparten av socialförvaltningens kundmöten sker i de egna lokalerna i stadshuset. Även där har rutinerna skärpts och en stor ombyggnad är på gång. Socialchefen säger att knivöverfallet är det värsta som inträffat under hans tid sedan 2008, men sedan dess har besökare blivit våldsamma i genomsnitt ett par gånger om året. Handläggarna har en utsatt situation.

Säkerhetskontroller inte aktuellt

Men att införa säkerhetskontroller, liknande de som finns på en flygplats är ingenting som är aktuellt enligt Ahlin.

– Nej, det är ingenting vi vill ha, givetvis! Men det kommer alltid upp när allvarliga händelser har skett, säger Tomas Ahlin. Ska vi ha väktare? Ska vi ha olika typer av teknik som minimerar riskerna? Men jag tror inte att det är rätt väg att gå. Det handlar istället om att kunna möta människor på ett värdigt sätt och bli duktiga på det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

Mer i ämnet