Platsen där en av kvinnorna överfölls av mannen. Foto: Torbjörn Wåhlin

Efter överfallen i Avesta – man överklagar domen

Publicerad

Den man som dömdes för överfallen på två kvinnor i Avesta, har överklagat fängelsedomen på 8,5 års fängelse. Framför allt så ifrågasätter försvaret den bevisning som lagts fram då mannen exempelvis inte har kunnat knytas till platsen i det skogsområde där ett överfall skedde.

Mannen dömdes skyldig för en rad olika brott i Falu tingsrätt i slutet av april, däribland försök till mord, grov misshandel och stöld. Det var i september i fjol som mannen överföll och försökte döda två kvinnor i Avesta.

Överklagar till hovrätten

Mannen har dock överklagat domen till Svea hovrätt och där hans advokat nu går hårt åt själva bevisningen i fallet. Bland annat så menar försvararen att händelsen vid återvinningsstationen – där en 72-årig kvinna överfölls – inte alls gick till på det vis som åklagaren beskrivit och att det saknas stöd för det.

Dalarna – Överfallet i Avesta

Därför vill de att mannen frikänns, eller i i andra hand döms för normalgraden av misshandel och inte grov misshandel som han dömdes för.

Går inte att knyta honom till mordförsök

I början av september så hittades en kvinna svårt skadad i ett skogsområde. Det kom att rubriceras som försök till mord, men i överklagandet så vidhåller den dömde mannen sin linje, där han hävdar att han aldrig träffat kvinnan.

Försvaret fortsätter därmed att berätta att olika vittnen har lämnat olika uppgifter om vad mannen ska ha burit på för kläder den specifika dagen och att kvinnan själv inte heller kan minnas hur gärningsmannen sett ut.

Och då mannen inte varit där, så kan han inte heller ha stulit något. Inte heller har något stöldgods hittat hos den dömde mannen och försvaret menat också att inget från brottsplatsundersökningen knyter honom till platsen. Därför vill de att han frikänns från dessa punkter.

Försvaret vill också att mannen frikänns från sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak, då mannen menar att han misstolkats på båda de punkterna.

Ska ta ställning

Hovrätten har nu fått in försvarets överklagande och ska nu se över när, och om, de tar upp fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Överfallet i Avesta

Mer i ämnet