En kvinna i 50-årsåldern hittades i natt svårt skadad utomhus i Avesta. Foto: Torbjörn Wåhlin / SVT

Åtalas för mordförsök på två kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Mannen överföll och försökte döda flera kvinnor i höstas. Nu åtalas han för försök till mord och sexuellt ofredande.

Händelserna inträffade i Avesta i september 2016. En man i 40-årsåldern är misstänkt för att ha attackerat flera kvinnor.

Han ska ha tagit stryptag på en kvinna i 70-årsåldern vid en återvinningsstation i Avesta, samt ha knuffat henne och sparkat på henne. Hon blev medvetslös och fick flera skador på kroppen.

Dalarna – Överfallet i Avesta

Kvinnan överlevde men det fanns risk för att brottet skulle fullbordas, skriver åklagaren. Händelsen rubriceras som mordförsök.

Samma dag inträffade ett annat våldsbrott mot en kvinna i 50-årsåldern, där mannen misstänks för samma brott: försök till mord. Han ska ha attackerat kvinnan med slag, sparkar och tillhygge.

Kvinnan har utsatts för kraftigt våld mot hela kroppen, från huvud till benen. Det inträffade på Högbo industriområde i Avesta. Kvinnan hittades svårt skadad i ett skogsområde.

Åklagaren: Synnerlig råhet

Kvinnan blev medvetslös och fick en mängd skador, bland annat medvetslöshet, tandskador, käkledsskada, diffusa traumatiska hjärnskador.

Mannen åtalas också för grovt rån mot samma kvinna, som han ska ha tagit pengar och smycken av vid samma tillfälle. Mannen har visat synnerlig råhet vid våldsbrottet, menar åklagaren.

Ett flertal vittnen kallas till kommande rättegång mot mannen, som sitter häktad sedan i september.

Sexofredande inne på häktet

Mannen åtalas också för sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak. Det senare ska han ha begått då han i polisförhör sagt att han ska skada eller döda den kvinna som han försökt strypa, och som polisanmält honom.

Ett av sexofredandena har inträffat i oktober inne på häktet i Falun, det andra har inträffat i en skogsdunge i Avesta samma dag som våldsbrotten.

Åklagaren yrkar på utvisning med förbud att återvända efter avtjänad dom. Fyra till fem dagar beräknas rättegången kräva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Överfallet i Avesta

Mer i ämnet