En kvinna i 50-årsåldern hittades i natt svårt skadad utomhus i Avesta. Foto: Torbjörn Wåhlin / SVT

Häktad för flera grova brott i Avesta

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks för överfall och sexuellt ofredande i Avesta häktas nu för grov misshandel på ytterligare en kvinna.

Det var i början av september som en kvinna hittades svårt skadad i ett skogsområde nära Dalahästen i Avesta. Kvinnan var grovt misshandlad när hon hittades, men brottet rubriceras som grovt rån, då kvinnan blev bestulen i samband med misshandeln.

En man i 40-årsåldern, som är hemmahörande i Avesta, greps och blev senare häktad skäligen misstänkt för brottet. Han misstänks även för att ha ofredat en annan kvinna sexuellt i närheten av platsen där den första kvinnan hittades.

Dalarna – Överfallet i Avesta

Åklagaren misstänkte mordförsök

Under fredagen begärdes mannen omhäktad och begärdes då även häktad för att ha utsatt en tredje kvinna i 70-årsåldern för mordförsök.

– Vad jag förstår har det tagits ett stryptag och åklagaren har bedömt att detta är ett försök till mord, säger Stefan Dangardt som är polisens presskommunikatör.

Åklagaren yrkade på att mannen skulle häktas för försök till mord, men tingsrätten gör alltså en annan bedömning och han häktas därför på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel. Han omhäktas också på sannolika skäl misstänkt för grovt rån.

Även den grova misshandeln ska ha ägt rum på samma dag och i närheten av de två andra överfallen.

Tips ledde fram till kvinnan

Initialt anmälde inte kvinnan i 70-årsåldern själv händelsen, men olika tips från allmänheten gjorde att polisen kunde identifiera kvinnan och gå vidare med fallet.

– Vi hoppas ju att det inte finns fler kvinnor, men om någon har blivit överfallen så hoppas vi att de anmäler. Och om det finns någon som har mer information så tar vi tacksamt emot det också, säger Stefan Dangardt.

Mannen är alltså misstänkt för grovt rån, sexuellt ofredande och grov misshandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Överfallet i Avesta

Mer i ämnet