Expo berättar om SMR i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Bengtsson, vd för stiftelsen Expo, är kallad som vittne av åklagaren för att berätta om vad SMR är för typ av organisation.

Bengtsson är vice vd för stiftelsen Expo som är experter på högerextremistiska och rasistiska grupper. Han berättade i förhör att SMR är en nationalsocialistisk, utomparlamentarisk grupp som bland annat tränar för militärlikande aktioner mot invandrargrupper.

Det är vanligt att deras medlemmar döms för olika brott, berättar han. En granskning som gjordes av tidningen Expo för några år sedan visar att det handlar om en organiserad och systematisk brottslighet. Olaga hot, misshandel, brott mot knivlagen hör till de vanligaste och är mer politiskt betingade men det förekommer även narkotikabrott. Även hets mot folkgrupp har SMR-medlemmar dömts för.

Bengtsson berättar även under förhandlingarna att det på SMR:s hemsida funnits en photoshopad bild med norske massmördaren Anders Behring Breivik som pekar ett automatgevär mot Daniel Riazat iklädd en blodig turban.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Riazatmisshandel

Mer i ämnet