Kommunhuset i Orsa

Få kvinnor beslutar i Orsa

Uppdaterad
Publicerad

Inte ens var fjärde ledamot i kommunfullmäktige i Orsa är kvinna. Det visar en sammanställning som gjorts inför Kvinnodagen.

I morgon, den 8 mars, firas internationella kvinnodagen. ”Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ´erkännande´ kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder,” skriver Wikipedia.

Inför kvinnodagen har nyhetsbyrån Sirén undersökt hur stor andel kvinnor som satt i kommunfullmäktige i landets kommuner den 1 mars i år. Så här ser det ut i Dalarna:

Avesta – 41 procent kvinnor

Borlänge – 38 procent

Falun – 39 procent

Gagnef – 34 procent

Hedemora – 37 procent

Leksand – 54 procent

Ludvika – 40 procent

Malung-Sälen – 44 procent

Mora – 37 procent

Orsa – 23 procent

Rättvik – 54 procent

Smedjebacken – 40 procent

Säter – 35 procent

Vansbro – 39 procent

Älvdalen – 43 procent

Två av länets kommuner, Rättvik och Leksand, har alltså fler kvinnor än män i sina fullmäktigeförsamlinar. I Orsa är bara 23 procent av ledamöterna i kommunfullmäktige kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.