Kerstin, 82, slog sig blodig när hon föll

Uppdaterad
Publicerad

Var femte minut skadas en pensionär så allvarligt i en fallolycka att personen tvingas uppsöka sjukhus. Kerstin Langer, 82, är en av alla äldre som ramlat flera gånger – nu gör hon allt hon kan för att undvika fler fall.

Kerstin Langer, 82, satt och stickade när olyckan var framme. Hon skulle bara sträcka sig efter ett garnnystan. Då rullade kontorsstolen som hon satt på iväg och Kerstin föll till golvet. Hon slog samtidigt huvudet blodigt på hörnet på en säng. Som tur var hade hon en väninna på besök just då, som kunde hjälpa henne.

Men olyckan har fått Kerstin att oroa sig för att det skall hända igen.

#frittfall

– Jag måste se till att åtgärda detta, och få larm. Annars ligger jag väl där på golvet tills någon hittar mig, säger hon.

Kerstin Langer är långt ifrån ensam med att ha skadat sig i en fallolycka. I Sverige dör två till tre personer som är över 65, varje dag, till följd av fallolycka. Det är mer än dubbelt så många som dör i trafiken. Fallskador är därmed den vanligaste olycksorsaken till dödsfall bland personer över 65 år.

Dessutom skadas en pensionär var femte minut, så allvarligt att personen tvingas uppsöka sjukhus.

Många riskfaktorer bakom fall

Både Dalarnas och Gävleborgs län ligger under riksgenomsnittet, men på kommunnivå varierar siffrorna kraftigt. Och sämst i området är Falun, som ligger en bra bit över genomsnittet när det gäller antalet fallolyckor bland äldre. Men varför det ser ut så kan man från kommunens sida inte svara på.

– Vi har försökt att titta på olika parametrar men har inte lyckats hitta något samband mellan vårt relativt höga resultat när det gäller fall, och faktorer som spelar roll. Det finns över 400 olika skäl till att man ramlar, säger Jonas Hampus, sektionschef på omvårdnadsförvaltningen i Falu kommun.

Även på nationell nivå intresserar det höga antalet fallolyckor. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, har själva granskat statistiken och även deras expert Jan Schyllander vittnar om hur svårt det är att peka på varför det varierar så kraftigt mellan olika kommuner.

– Problemet är så komplext. Det finns så många riskfaktorer bakom ett fall. Det är sjukdomar, hur man lever och tränar. Är man och rotar i någon riskfaktor är det inte säkert att det ger så stor effekt, säger Jan Schyllander på MSB.    

Träning förhindrar olyckor

Kerstin har råkat ut för fallolyckor tidigare. Och det har lett till att hon nu har blivit mycket försiktigare. Men hon har också börjat träna regelbundet. Och just träning och lite eftertanke är något man från kommunens sida ser som en viktig del av de förebyggande insatserna i arbetet med att förhindra fallolyckor, säger hon.

– Det är ju upp till den enskilde att ta hand om sig själv och följa våra råd om att äta ordentligt och träna bra. Och att se över sina mediciner och prata med sin doktor om man kan kombinera de läkemedel man har, säger Jonas Hampus på Falu kommun. 

Kerstin har både käppar och stavar när hon är ute och går. Hon överväger också att skaffa rullator. Men trots allt vill hon ändå vara beredd på det värsta.

– Jag måste se till att jag får larm förstås. Annars ligger jag väl kvar på golvet tills någon hittar mig, säger hon.

Fallskadade i patientregistret

Det nationella patientregistret innehåller information om alla vårdtillfällen på svenska sjukhus sedan 1987. Det så kallade slutenvårdsregistret används för statistik om fallskador och innehåller alla personer där vården av patienten förväntas bli längre än ett dygn.

Vi har låtit Socialstyrelsen samköra dem med alla i registret över specialiserad öppenvård. Det har samlats in sedan 2001 men redovisas sällan. Här finns alla som har registrerats för att ha fått läkarvård på sjukhus efter en fallskada, men där vårdinsatsen förväntas avslutas inom ett begränsat antal timmar.

2013 fick 101.114 personer över 65 år vård på svenska sjukhus efter en fallskada. Det är mer än dubbelt så många fallskador än vad som syns i enbart slutenvårdsregistret.

Not. De fallskadade som har fått vård på landets vårdcentraler ingår inte i undersökningen. Det totala antalet skadade efter en fallolycka är därför sannolikt mycket högre än den som vi kan redovisa här.

Källa: SVT och Socialstyrelsen

SVT granskar äldreomsorgen i #fritt fall

Tillsammans med nio av SVT:s regionala nyhetsprogram har SVT Nyheter granskat de registrerade fallskadorna bland alla personer över 65 år på landets sjukhus.

Med hjälp av en unik samkörning av Socialstyrelsens patientregister kan vi ge en mer fullständig bild av hur många äldre som måste vårdas på sjukhus efter ett fall.

Andelen fallskadade i den åldersgruppen har stadigt ökat och var år 2013 nära 5 procent. Det är en pensionär var femte minut, dygnet runt.

Källa: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#frittfall

Mer i ämnet