Falu kommun överklagar skadeståndet

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun har beslutat att överklaga Kammarrättens beslut om skadeståndet efter Peab-affären.

Det beslutades i samband med kommunstyrelsens möte på tisdagen.

– Vi vill ha det prövat hur mycket sanktioner man kan få när man verkligen har försökt att lägga allt till rätta så mycket som det går, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) till SVT Gävledala.

Dalarna – Peabaffären

Samtidigt kommer besked att även Konkurrensverket överklagar beslutet och kräver att Falu kommun ska betala ett högre skadestånd.

Konkurrensverket kräver att Falu kommun ska betala tio miljoner kronor i så kallad upphandlingsskadeavgift efter Peab-affären. Förvaltningsrätten i Falun beslutade i sin dom att skadeståndet ska stanna på sju miljoner. Enligt den senaste domen, från Kammarrätten, ska kommunen tvingas betala ett något högre skadestånd – åtta miljoner.

Men inte heller det kan någon av parterna godta. Nu vänder sig både Falu kommun och Konkurrensverket till Högsta förvaltningsdomstolen med ett överklagande.

– Vi vill ha prövat hur mycket enskilda individers engagemang i en organisation kan få påverka ett sånt här ärende, säger Jonny Gahnshag.

Det är dock oklart om det alls blir någon ny rättslig prövning av fallet. Högsta förvaltningsdomstolen ska först meddela om ärendet får prövningstillstånd. Blir svaret ja, så blir det en ny process. Annars så vinner Kammarrättens dom laga kraft och Falu kommun tvingas betala åtta miljoner i skadestånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peabaffären

Mer i ämnet