Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Titta in i Ronja Rövardotters (Kerstin Linden) och Birks gömställe, Björngrottan som i den nya filmatiseringen spelas in i skogarna utanför Bjursås. Foto: Johan Lundahl

Följ med bakom kulisserna till nya serien om Ronja Rövardotter – i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Storslagen utsikt och djupa skogar fick teamet bakom den nya Ronja-filmen att välja Dalarna. SVT Nyheter Dalarna fick följa med när scenerna som utspelas vid Björngrottan spelades in.

Toppen av Ärtknubben i Bjursås utanför Falun har under en tid varit inspelningsplats för den nya tv-serien om Ronja Rövardotter. Vid utsiktsplatsen har det byggts upp en kuliss av Björngrottan som är den plats dit huvudpersonerna Ronja och Birk rymmer och bor över en sommar.

– Vi har rekat på på många ställen, men det var utsikten som fick oss att välja Ärtknubben men har också hittat många fina platser i omgivningen där vi filmat, säger producenten Mattias Arehn.

Utvecklat historien

Det är Viaplay och Filmlance som nu gör en tv-serie på två säsonger av Astrid Lindgrens berättelse om Ronja Rövardotter och enligt Mattias Arehn har de utvecklat historien för att passa formatet.

– Det är ju samma berättelse men då vi använder mycket ny teknik och digitala effekter. Jag tror att folk kommer att uppskatta den här nyinspelningen, säger Mattias Arehn.

Flera generationer av publik har sett och påverkats av Tage Danielssons film om Ronja som gjordes för drygt 40 år sedan. Varför gör ni en ny version?

– Det är en berättelse som folk har en relation till och det finns föreställningar om hur det ska vara och inte vara. Men vi har försökt att inte tänka så mycket på vad folk ska tycka. Vi vill göra en TV-serie av Astrid Lindgrens bok, säger Mattias Arehn.

Inspelningarna har pågått i drygt ett år och i slutet av 2023 kommer den första säsongen av Ronja Rövardotter ha premiär.

I klippet: Följ med till Björngrottan i Bjursås och träffa filmteamet.

Fakta om ronja rövardotter

1981 – Astrid Lindgrens bok om Ronja Rövardotter kommer ut.

1984 – Ronja Rövardotter blir film, regisserad av Tage Danielsson

2014 – Ronja Rövardotter som animerad tv-serie i Japan.

2023 – Ny tv-serien har premiär på Viaplay, manus av Hans Rosenfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.