Foto: Torbjörn Påhlman

Nybyggd förskola gjorde barn sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Både personal och barn har känt sig dåliga på den nybyggda förskolan Äventyret i Säter. Nu har det visat sig att en matta har ”förtvålats” och att det finns förhöjda värden av kemikaliska ämnen i luften.

Problemet ska ha börjat med att betongen fortfarande var fuktig när en matta lades ovanpå.

– Enligt de uppgifter jag har fått är att limmet har förtvålats – det är något under mattan som inte är som det ska, säger Ulf Månsson som är förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Personalen har upplevt att de känt sig dåliga när de vistats i lokalen ett tag och därför valde kommunen att göra luftmätningar vid jul, som nu alltså visar på det finns förhöjda värden i lokalen.

– Det var jättebra att de slog larm, för då fick vi reda på det här. Det är en högt prioriterad fråga. Det är inte farligt det som kommit fram, men man kan få besvär om man vistas i lokalen.

Oroliga föräldrar

Även föräldrar till barn som går på förskolan har känt sig dåliga och i förra veckan informerades de om rapporten som kommit fram. Efter det har några föräldrar hört av sig till kommunen med sin oro.

– Det är tre-fyra föräldrar som har hört av sig med frågor. Och om barnen känner sig dåliga, så ska kommunen vara tillmötesgående.

Oklart hur man ska gå vidare

Ulf Månsson menar att kommunen haft en nära dialog med personalen och föräldrarna. Men hur man nu ska gå vidare, är fortfarande lite oklart.

Bygget har nämligen gjorts av en entreprenör som kommunen nu måste kontakta – och i värsta fall, kanske ta fallet till tingsrätten.

– Vi måste ha en tidsplan på vad som händer nu, men det är en sak som samhällsbyggnadskontoret hanterar. Vi vet inte hur lång tid det tar för entreprenören att åtgärda de där mattorna. Det behöver upprättats en tidsplan, då vi behöver få reda på hur lång tid det tar – för beroende på det så måste vi ta ställning till olika åtgärder, säger Ulf Månsson.

Låt oss säga att man måste stänga förskolan i ett halvår – vad händer då?

– Då måste vi hitta ersättningslokaler för fem avdelningar. Vi vill inte att barn och personal far illa på något sätt, säger Ulf Månsson som berättar att det går ungefär 80 barn på förskolan i nuläget.

I väntan på tidsplanen, så har kommunen tagit till några åtgärder – som att ventilera mer.

– Vi kommer att ventilera lokalerna mer och då blir det torrare luft, men då ber vi personal och barnen att dricka mer vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.