Tvingas byta förskola på grund av kemiska ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan Äventyret i Säter öppnades 2014 i helt nybyggda lokaler. Men efter personalen flaggade för att det är dålig luft i lokalerna har man nu hittat kemiska ämnen i luften på den nybyggda förskolan.

I slutet av november förra året fick föräldrarna till barnen på förskolan Äventyret ett brev från Säters kommun. I brevet stod det att misstankar fanns om att det kunde finns kemiska ämnen i luften efter att 2-etylhexanol och n-butanol hittats i golvmattorna på förskolan. Testerna gjordes efter att personalen flaggat för att de inte mådde bra och att de haft mycket huvudvärk när de arbetat.

Den 20 januari kom det andra brevet från kommunen.

– Under juluppehållet gjordes luftmätningar som visade på att de kemiska ämnena som fanns i mattan även fanns i luften. Det stod inte vilka ämnen det handlade om utan bara att det var kemiska ämnen, säger Jessica Olers.

Texten fortsätter under klippet.

Ofta sjuk

Jessica Olers tvååriga dotter Saga har gått på Äventyrets förskola i ett halvår.

– Hon har varit sjuk väldigt mycket sedan hon började där. Under det halvår hon har gått på förskolan har hon bara varit där kanske två månader och varit sjuk resten, säger Jessica Olers.

Familjen har fått det att gå ihop då Jessica Olers sambo jobbar inom vården och ibland är ledig på veckodagar och Saga kan vara hemma när han är ledig. 

– Eller så har min mamma tagit henne, men det är inte många dagar hon har varit där, säger hon.

Jessica Olers jobbar själv på en förskola och vet att barn ofta kan bli sjuka ofta i samband med att de börjar på förskola. 

 – Jag vet att barn kan bli sjuka ofta och länge, men att vara sjuk varannan vecka är inte normalt, säger hon.

Skillnad när hon är hemma

På vilket sätt har hon varit sjuk?

– Förkylningssymptom. Hon har varit febrig, väldigt hängig, snorig och hostig, säger hon.

Jessica Olers märker även stor skillnad på Saga när hon inte varit på förskolan på några dagar.

– Det kan vi märka på en helg att hon blir mycket piggare och snoret försvinner. Så fort hon kommer tillbaka till förskolan trappas det här upp igen, säger hon.

Har bytt förskola

Nu har familjen valt att låta Saga byta förskola under tiden som felet med golvet på Äventyret åtgärdas.

– För hennes del är det säkert jättetråkigt att behöva byta både kompisar och fröknar igen. Men för hennes hälsa är det nog bättre att byta, säger Jessica Olers. 

I samband med ett läkarbesök i Falun då Saga hade lågt värde av vita blodkroppar tog Jessica Olers upp de kemiska ämnena på förskolan i samtal med läkaren.

– Han trodde inte det hade med hennes vita blodkroppar att göra, men att det kanske hade samband med hennes luftvägsinflammationer. Han sa att det inte är bra för någon att dra i sig de här ämnena, säger hon.

Vad kände du då?

– Man blir ju väldigt besviken på kommunen som säger att det här inte är så farligt, säger hon.

Texter fortsätter under klippet.

Inte det enda barnet

Jessica Olers hoppas nu att felet kommer att åtgärdas snabbt, inte bara för Sagas skull.

– Så att personalen också kan hålla sig friska och så kanske det inte blir samma personalomsättning, säger hon.

Saga är inte det enda barnet som verkar bli sjukt av lokalerna. Hennes kusin som också gått på Äventyret har efter att han slutade där kunnat dra ner rejält på sin astmamedicin.

– I efterhand har vi tänkt på att han inte tar så mycket astmamedicin längre som han gjorde när han gick där, säger Jessica Olers. 

Sagas kusin var medicinerad med astmamedicin även innan han gick på Äventyret, men dosen ska ha ökat rejält under tiden han gick på förskolan.

– Han var också väldigt hostig och småförkyld mer eller mindre hela tiden, säger hon.

Kommunen tittar på åtgärder

Kommunen ser nu över vilka åtgärder som kan vidtas på både kort och lång sikt. Anders Mossberg är sämhällsbyggnadschef på Säters kommun.

– På kort sikt handlar det om att införa luftrenare och öka ventilationen för att få bort vissa av de här ämnena i luften, säger han.

Kommunen har tagit in en konsult som har hjälpt till med rådgivning kring problemet.

– På lång sikt handlar det om att göra en större åtgärd. Exakt vad vet jag inte. Det för vi en dialog om med entreprenören som har byggt förskolan.

Vad skulle en sådan åtgärd på lång sikt kunna vara?

– Att byta golvet, säger han.

Se hela inslaget om kemikalerna på förskolan här.

Fakta

n-butanol: Orsakar allvarliga ögonskador, orsakar hudirritation, kan orsaka luftvägsirritation, kan orsaka dåsighet och yrsel.

2-ethylhexanol: Orsakar hudirritation, kan orsaka luftvägsirritation.

Källa: European Chemicals Agency

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.