Granny Goes Street – succé, fylla och sexuella ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

Under årets Granny Goes Street i Falun anmäldes flera fall av sexuellt ofredande och utanför festivalområdet var det fylleri och stök. Men själva festivalen var en succé enligt arrangören.

– Festivalen i sig har fungerat hur bra som helst, sen är det fördjävligt att det sker sexuella ofredanden, men jag ser det som ett tecken på att kampanjen ”Det är inte ok”, har fungerat, säger Per Staffas som är samordnare för evenemanget.

Festivalen lockade tusentals besökare och även om stämningen inne på festivalområdet var bra, så var det desto stökigare inne i Falu centrum.

Dalarna – Granny goes street

– Problemet var inte inne på festivalområdet utan utanför, säger Marita Lindén, som jobbade som nattvandrare bland ungdomarna i lördags.

– De allra flesta ungdomarna är ju fantastiskt trevliga, men stundvis var det väldigt stökigt, säger hon.

Läs även: Flera anmälningar om sexuellt ofredanden

Behövs fler engagerade föräldrar

Även om det enligt Marita Lindén, som nattvandrat i sju år, varit ännu stökigare tidigare år i anslutning till Granny Goes Street, så var det en av de stökigare festivalerna hon jobbat på. Hon hade hoppats se fler föräldrar på stan. Nu var de fem stycken.

– Det behövs fler engagerade föräldrar, fem personer är ju ingenting, säger hon.

Hon säger att det bitvis blev obehaglig stämning, men menar att det ofta inte behövs så mycket för att avstyra slagsmål.

– Det räcker många gånger att man är närvarande och kanske kliver lite närmare när man märker att något är på väg att hända, säger hon.

Behövs fler resurser

Det är Falu kommun som är arrangör för festivalen. Kommunalrådet Susanne Norberg ser att det behövs fler resurser.

Vilket ansvar har kommunen för att man ska kunna känna sig säker på stan?

– Vi gör det vi kan men vi ser att det behövs mer, polisen klarar inte allt själva, vi har satt in fler vakter där vi vet att det rör sig fler ungdomar vid sådana här evenemang, säger Susanne Norberg.

Men det verkar ju inte ha hjälpt?

– Nej men det är svårt att vet hur mycket resurser som behövs vid sådana här evenemang, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Granny goes street

Mer i ämnet