Artister som Miriam Bryant lockade gamla som unga till den välbesökta festivalen. Baksidan var flera fall av sexuellt ofredande och många omhändertagna minderåriga fyllerister. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Flera anmälningar om sexuella ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hade fullt upp under kvällen och nattens festival i Falun. Granny Goes Street resulterade i flera anmälningar om sexuella ofredanden och omhändertagande av berusade minderåriga.

– Det har kommit en in en handfull anmälningar om sexuella ofredanden på festivalen, säger vakthavande befäl Anders Gustavsson.

Vid ett tillfälle  ska en tjej ha blivit antastad av flera gärningsmän.

Dalarna – Granny goes street

– Vi har inte sammanställt anmälningarna ännu. En del har gjorts direkt till polis på plats, andra rings in, så det exakta antalet och vad de handlar om känner jag inte till just nu.

Minderåriga fyllerister

Under kvällen och natten omhändertogs också ett 20-tal fyllerister, de flesta utanför festivalområdet. Ungefär hälften av dessa var under 18 år.

–  De över 18 hamnar i arresten. De minderåriga kör vi till Vändkorset, som är ett samarbete mellan socialtjänst, fältassistenter och kuratorer i kommunen, där kontaktas sedan föräldrarna, säger Anders Gustavsson som bedömer att för polisens del har Granny Goes Street-festival varit ungefär som det brukar vara.

Gratisfestivalen som arrangeras av Falu kommun var välbesökt och lockade många bland annat barnfamiljer och unga att titta på artister som Dolly Style, Miriam Bryant och Hov1. Inledningen var lugn, men ganska tidigt på kvällen fick polisen fullt upp.

Kampanj mot sexuella ofredanden

Inför festivalen hade arrangören mobiliserat för att motverka fylleri och sexuella ofredanden. Dels genom kampanjen ”Det där är inte okej”. Besökare uppmanades bland annat att filma gärningspersoner och våga anmäla när man blivit utsatt för brott. Dels genom kampanjen Stay Sober, som belönar ungdomar som håller sig nyktra. Samtidigt uppmanade kuratorer,  fritidsledare och nattvandrare föräldrar att ge sig ut på stan för att minska fylleriet bland unga.

Ingen person hade på söndagsmorgonen gripits för sexuellt ofredande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Granny goes street

Mer i ämnet