Så ska ungdomsfyllan minskas under festivalhelgen

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar uppmanas att ta sig ut på gatorna i Falun i samband med festivalen Granny Goes street.

 -Jag tror att man måste ha koll på sina ungdomar, se till så att de är någon förälder i närheten om de är yngre och se till att de har mobiler så man kan ringa, aldrig går själva och sånt där, säger Wilma Antfolk som funderar på att gå på festivalen.

Minska ungdomsfylla

Bakom uppmaningen till föräldrarna står flera skolkuratorer, fritidsledare och nattvandrare i Falun som menar att närvarande vuxna är det bästa sättet för att minska ungdomsfyllan och stök.

Dalarna – Granny goes street

 Och det säger faktiskt ungdomar som vi möter på stan att det är en trygghet med vuxna ute. Och även om man själv har lyssnat klart på musiken så kan man stanna kvar på området för ungdomarnas skull, säger Ann Fagerberg Embretsen som är skolkurator och nattvandrare.

Lugnt inne på området

Men arrangören för Granny Goes Street-festivalen menar att det har varit lugnt tidigare år, i alla fall inne på området.

 – Inne på området har vi aldrig haft någon anmälan eller anmärkning, det har fungerat jättebra. Det har varit lite stök utanför och det jobbar vi också mycket med hela tiden. Vi stänger även av Gruvgatan och Åhlénsparkeringen för att får bort all biltrafik och bilburna ungdomar som faktiskt har varit ett problem, då man har åkt in på parkeringen och spelat hög musik och festat vid bilarna. Men det kan man inte göra längre. Vi skjuter det längre bort det går och då är det inte intressant för dem längre, säger Per Staffas, arrangör för GGS.

Följ med ungdomarna

Och till föräldrar som inte vågar låta sina ungdomar gå på festivalen säger fritidsledaren Sussi Holm så här:

 – Att gå och lyssna på musik och fest är jätteroligt och då är det bättre att man som förälder hänger med och ser vad som händer, så de (ungdomarna) inte blir sittande hemma,

Kuratorns tips till föräldrarna:

 – Lyssna

 – Var på plats där det händer

 – Gå ihop med andra föräldrar och bestäm vad som gäller för just era ungdomar

 – Läs på och bygg argumenten kring alkohol på fakta, det kan man göra på:

http://www.tonarsparloren.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Granny goes street

Mer i ämnet