Foto: Privat

Guldhoppet missar EM

Uppdaterad
Publicerad

Falucyklisten Ida Jansson missar EM i mountainbike efter att ha brutit handleden.

– Det var ju ett av de stora målen den här säsongen så det känns otroligt tråkigt, säger Ida Jansson.

VM i juni ska dock inte vara i fara enligt MTB-stjärnan, som så sent som i helgen kom på andra plats vid mountainbiketävlingar i juniorvärldscupen i Italien.

Dalarna – Ida Jansson

– Jag räknar med att vara tillbaka om ungefär en månad om allt går som det ska, säger Ida Jansson.

Flög över styret

Det var under teknikträning på onsdagsmorgonen som olyckan var framme. Hon körde övningar i ett stenparti på Lugnet i Falun när hon flög över styret och tog emot sig med handen. Till en början kändes inte skadan så allvarlig.

– Jag har aldrig brutit något tidigare och tänkte att om det är brutet så borde det göra mer ont, säger Ida Jansson som gick till skolan som vanligt efter passet.

”Hade kunnat träna på”

Efter ett tag bestämde hon sig ändå för att kolla upp skadan för att vara på den säkra sidan och fick då beskedet att handleden var bruten och behövde gipsas.

– Det var ju ledsamt och en liten chock, jag hade lika gärna kunnat hoppa på cykeln och träna på, säger Ida.

En veckas total vila

Nu väntar en veckas total vila. Efter det kommer läkare att göra en bedömning om hon kan börja träna igen. Hon kommer att börja köra testcykel så snart hon får klartecken.

– Jag tar det här dag för dag och stressar inte upp mig. Jag är i otroligt bra form just nu och det här blir ju en liten viloperiod, så jag kommer att få bygga upp formen igen sen, säger Ida Jansson som ser fram emot kommande tävlingar.

– Det kommer fler världscuptävlingar och VM är ju också kvar, det hade varit värre om jag missat VM också, säger Ida Jansson.

Ida Jansson har samlat på sig flera tunga meriter och kom förra året på fjärde plats i disciplinen crosscountry vid junior-VM i Andorra.  Den här säsongen har hon förutom pallplatsen i helgen också vunnit en tävling i juniorklassen i bundesligan i Tyskland.

EM i mountainbike avgörs 5-8 maj i Huskvarna.

Läs mer:

Ida Jansson siktar på VM-medalj i skogen

Cyklisten Ida Jansson belönas med stipendium från minnesfond

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Ida Jansson

Mer i ämnet