Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är den viktigaste lärdomen? Hör vad säsongsarbetarna i Sälen lärt sig under kursen om alkohol och narkotika på krogen. Foto: Sofie Lind/SVT

Här lär sig säsongarna i Sälen när man ska sluta servera alkohol till fjällturisterna

Publicerad

Med tusentals festsugna turister i Sälenfjällen kan det vara svårt som oerfaren restaurangpersonal att avgöra när och hur man ska sluta servera gäster alkohol. Därför anordnar Malung-Sälens kommun och polisen årliga snabbkurser i ämnet.

– Kursen har varit så bra, för det är svårt att avgöra när man ska sluta servera gästerna eller hur man ska göra. Att lära sig vikten av att stoppa i tid, för oftast stoppar man gästerna när de redan är för berusade, säger säsongsarbetaren Nellie Vallhagen.

Personalen riskerar straff

En sak de säsongsanställda blir varse är att de själva riskerar böter eller fängelse om de till exempel serverar någon som under 18 år eller är märkbart påverkad.

– Det är svårast med de gäster som man antingen känner lite halvt eller äldre personer, speciellt när man som ung ska försöka stoppa och säga ”det är dags att gå hem”, säger säsongarbetaren Amanda Larsson och fortsätter:

– Nu har man lite mer fingervisning om vad som är rätt och kan lita mer på sin magkänsla.

Utbildning har lett till minskat krogvåld

Kursen är nationell sedan år 2006 och de flesta inom restaurangbranschen får gå den för att lära sig mer om både alkohol och narkotika.

– Jag får ofta frågan ”Hur ska jag säga till gästen att de inte får dricka mer eller säga att de måste gå hem?” Och där är det inte lätt att vara 20 år och hantera äldre människor, säger Jan Eriksson, utbildare i alkoholfrågor.

Han har själv tidigare varit krögare och menar att utbildningen skapat förändring i branschen.

– Utbildningen har påverkat då vi ser att vi har fått kraftigt minskat våld kopplat till restaurangerna sen personalen har börjat ta ansvar för sin servering.

”Visar vilket stort ansvar vi har som serverar alkohol” – se mer från säsongsarbetarnas alkoholkurs i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.