Foto: Hannes Forsell/SVT

Hemlös skotte firade jul i Sågmyra

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Fraser satt utanför en pub i Edinburgh och tiggde pengar. Annis från Sågmyra och hennes syster Emma började prata med honom. Nu ska han fira jul i Sågmyra.

– Jag förstår ingenting, för två dagar sedan var jag i Edinburgh och nu är jag här, säger Jimmy Fraser. 

– Jag vet inte varför men vi bara fastnade för honom, han har så himla lite men är ändå så mån om alla, säger Annis Lindkvist.

Hon och systern var i Edinburgh på semester och skulle gå på puben, men började prata med Jimmy i stället. De kom tillbaka dagen efter och efter det bjöd Annis in Jimmy att fira jul med dem i Sågmyra. De fixade biljett och pass och nu kommer han att få ett ordentligt julfirande.

– Nu ska vi först till min mamma och fira jul och sen till min mans familj, han kommer träffa en massa folk, det blir bra. Han har julklappar som väntar också har jag förstått, säger Annis. 

Det är första gången på länge som Jimmy firar jul.

– Det är så fantastiskt, jag kan inte tro att det här har hänt, säger Jimmy.

Han, eller framförallt hans vänner hade dock lite farhågor inför resan.

– De trodde att jag skulle hamna i en gaskammare eller med en familj som går i kyrkan flera gånger om dagen, men jag är här och jag lever, säger Jimmy Fraser med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.