Foto: Linda Carolina Svensson/SVT

Högt tempo på Margits hundrade hjälpresa

Uppdaterad
Publicerad

I 20 års tid har Margit Rapp från Falun samlat in saker och skickat till behövande i Lettland. Gävledala följde med på hennes hjälpresa nummer 100.

Hon har samlat in kläder, skor, möbler och annat för att skicka som hjälp till behövande i vårt grannland Lettland. Margit, som nu är 83 år gammal, gör detta helt i egen regi utan någon organisation i ryggen.

Efter sin första resa till Lettland som hon gjorde när landet just blivit självständigt i början av 90-talet, var Margit Rapp rejält omskakad. Omskakad – dels över hur illa ställt det var, särskilt i de östra delarna, och dels över den nästan ogenomträngliga byråkrati som gjorde det svårt för henne att komma in i landet med en hjälpsändning.

Dalarna – Margit Rapp

Och nu när hon gör sin hundrade resa så går det förstås inte obemärkt förbi. Margit blir överöst av tack och gratulationer vart hon än kommer. Hon bjuds in till en officiell ceremoni i regionhuvudstaden Rezeknes stadshus. Borgmästaren håller högtidligt tacktal och delar ut ett diplom.

20 procents arbetslöshet

Det var när Margits dotter Karin började plugga i Lettland som Margit först kom dit. Då såg hon nöden i landet, som inte ligger längre ner än Småland – fast på andra sidan Östersjön. Det fattiga östra Lettland brottas med landets högsta arbetslöshet, runt 20 procent, de senaste åren. I spåren av detta följer utbredda alkoholproblem och mycket misär. 

Har hjälpt att rusta upp skola

Genom åren har flera skolor fått stor hjälp av Margit. Rektorn på en av dem, en internatskola för lätt utvecklingsstörda i byn Malta visar oss stolt runt. Eleverna har lov just den här veckan, men rektorn visar både köksutrustning, porslin, skolbänkar och andra möbler som han fått via Margit. Gåvorna har inneburit att han kunnat använda de små ekonomiska medel skolan förfogar över till annat, i första hand att rusta upp själva lokalerna, som var i mycket dåligt skick innan samarbetet med Margit.

Tempot är högt under resan och Margit är rapp, trots sina snart 83 år, och går alltid i täten.

Se reportaget om resan ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Margit Rapp

Mer i ämnet