Foto: SVT/Privat

Marie dog i arresten

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna avled förra året i polisarresten i Borlänge efter att ha drabbats av en kraftig hjärnblödning. Nu yttrar sig polisen till JO om fallet.

Läs mer: Dödsfall i arrester

Det var i december förra året som Marie Karlsson hämtades från akuten i Falun av polis. Hon fördes till polishuset i Borlänge för tillnyktring men fick i cellen en kraftig hjärnblödning efter att hon ramlat och slagit huvudet. Morgonen efter att hon förts till polishuset hittades hon på cellgolvet med svaga livstecken.

Dalarna – Arrestdöd

Hon avled senare och händelsen Lex maria-anmäldes. Polisen anmälde också sig själv enligt gällande rutiner. Åklagare beslutade dock att lägga ner fallet efter att ha kommit fram till att inga tjänstefel begåtts.

Marie Karlssons anhöriga överklagade den nedlagda undersökningen. Nu har polisen kommenterat fallet i ett yttrande till Justitieombudsmannen, JO.

Där står att Marie borde ha fått träffa läkare omedelbart efter fallet, eller ha förts till sjukhus. Samtidigt nämns också svårigheten för en lekman att kunna avgöra hur pass skadad hon var.

Yttrandet avslutas med att polismyndigheten beklagar det som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Arrestdöd

Mer i ämnet