Foto: Helena Bergström

I år blir hela Dalarna regnbågsfärgat

Uppdaterad
Publicerad

Falu Pride blir i år Dala Pride och sprider sig över hela länet.

I fyra år har Dalarnas egen pridefestival hållits i Falun, då med namnet Falu Pride, men i år kommer hela Dalarna att få en dos av den regnbågsfärgade festivalen i en hel vecka som kommer äga rum den 19 till 24 september.

– Det är ju så att de som bor på mindre orter också har behov av att få känna av pride, men vi är ju ett län som är ganska stort och det är svårt för vissa att ta sig till Falun, därför vill vi även ha den på mindre orter, säger Ninni Skön som är medieansvarig för Dala Pride.

Dala pride

Stort intresse

Det kommer alltså att bjudas på konserter, utställningar, teater och föreläsningar på flera olika platser i Dalarna.

Vilka orter det blir är ännu inte klart, men intresset för den expanderade festivalen är stort menar Ninni Skön.

– Vi har varit i kontakt med många kulturinstitutioner som har varit intresserade, bland annat har Dalateatern tagit in föreställningen ”Jag ska bli fri” som de kommer att köra en kväll under veckan.

Schemat för veckan är fortfarande under uppbyggnad och kommer förhoppningsvis att komma ut någon gång i slutet av augusti.

– Det är fortfarande öppet för folk som är intresserade av att vara med i schemat. Man kan höra av sig till oss och så gör vi en koll om det är något som vi kan stå bakom, och om det är det så lägger vi in det i schemat. Vi söker även volontärer som vill vara med och hjälpa till, säger Ninni Skön.

Läs mer om Dala Pride på deras hemsida.

Falu Pride Kulturförening

Falu Pride Kulturförening är en normkritisk, intersektionell, gränsöverskridande och öppenhjärtig kulturförening med fokus på queerfeminism och antirasism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala pride

Mer i ämnet