Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingenstans flyttas renar under en gondol” – hör Peter Andersson, ordförande för Idre nya sameby, om kritiken mot planerna på att en gondollift mellan Idre fjäll och Himmelfjäll. Foto: Sofie Lind/SVT

Idre nya sameby kritisk till gondolplanerna – renarnas flyttleder hotade

Uppdaterad
Publicerad

Idre nya sameby är kritisk till det planerade gondolbygget mellan Idre fjäll och Himmelfjäll, då byggnationerna planernas över renarnas flyttleder till sommar- och vinterbetet – något som skulle påverka rennäringen i området negativt, menar samebyns represenanter.

– Det finns ingenstans som det går gondollift rakt över flyttlederna, säger ordförande Peter Andersson.

I norra Dalarna, framför allt kring Idre och Grövelsjön, bedriver samebyn sin rennäring och stora delar kring fjällområdena är utmarkerade som riksintressanta för renen.

Önskar mer dialog

Samtidigt som samebyn är beroende av turismen i området vill de se en balans mellan utveckling och exploatering i området.

Idre Himmelfjäll

De önskar också mer dialog med exploatörerna, även om ordförande menar att diskussionen blivit bättre senaste decenniet.

– Backar man 20 år tillbaka i tiden så körde man bara över oss till exempel, så det finns goda exempel på dialog här i på senare år i området, säger Peter Andersson, ordförande i samebyn.

Gällande den planerade gondolliften känner dock ordförande att dialogen varit något sämre.

– Exploatörerna och de som bygger måste se oss som sakägare – att vi i samebyn har rätt att vara här – och inte prata med oss i slutskedet, säger Peter Andersson.

Idre fjäll: Får anpassa oss

Idre fjäll tycker dock att dialogen varit god och ser inte några bekymmer med vissa justeringar för att undvika att rennäringen drabbas.

– Expansionen kommer påverka till en viss del och rör framför allt deras flyttleder, så vi måste anpassa vår verksamhet. Och under de perioderna när renarna flyttas får vi vara anpassningsbara helt enkelt, säger Idre fjälls vd Andreas Starenhed.

”En gondol mellan de anläggningarna kommer få stora konsekvenser för rennäringen” – hör mer om samebyns oro i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idre Himmelfjäll

Mer i ämnet