Injicering i söder – alkohol i norr

Uppdaterad
Publicerad

Cannabis och amfetamin hör sedan tidigare till de vanligaste drogerna i Dalarna. Det övriga missbruket skiftar, och var man befinner sig har viss betydelse för vad som tas.

– Det varierar beroende på tillgång och pris antar jag, men vi vet att man injicerar ganska mycket i södra Dalarna, och det verkar vara mer

alkohol och andra droger längre norrut. I Falun är det vanligt med piller just nu, säger Mats Carlsson, verksamhetschef på allmänpsykiatrin.

Köper på nätet

Han säger att vad som används skiftar, och att det troligtvis handlar om vad som är tillgängligt på marknaden. Förutom den traditionella gatumarknaden har droghandel över internet vuxit sig allt större, något Mats Carlsson ser som ett stort problem.

– Man stoppar i sig saker som man inte vet vad det är, köper du på nätet så vet du inte vad du får och jag tycker det är en uppenbar livsfara att ta sådana saker, säger Mats Carlsson.

LÄS MER: Fler unga använder droger

Svårt att kontrollera

– Det kan vara både det ena och det andra i de där läkemedlen som utger sig för att vara ett känt, etablerat varumärke, men det finns inga garantier för vad man stoppar i sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.