Tennishall blir Borlänges nya moské

Uppdaterad
Publicerad

Det islamiska förbundet i Borlänge ser ut att flytta in i Borlänge tennisklubbs lokaler. Till att börja med får de dela på ytan med tennisklubben.

Islamiska förbundet ska i ett första skede få tillgång till hallen vid fredagsbönen och under stora högtider. Sedan är tanken att islamiska förbundet skall köpa tennishallen istället för att bygga nytt, enligt kommunalrådet Jan Bohman (S). Det framkom under en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Mycket oklart

Representanter från tennisklubben känner dock en viss oro över hur det hela ska gå till och har ännu inte själva talat med Islamiska förbundet.

Moskébygget i Borlänge

– Som jag ser det får det bli någon form av samarbete på fredagarna där de eventuellt kan komma in och och ha bönen på en av våra tennisbanor, säger Lars Karlsson, ordförande i Borlänge Tennisklubb.

Medlemmarnas önskemål respekteras

Klubben vill dock vänta med att ge några utfästelser innan de har haft sitt medlemsmöte.

– Vi måste ju respektera medlemmarnas önskemål. Om någon vecka blir det ett medlemsmöte där politiker och tjänstemän får komma hit och berätta vad som händer för medlemmarna.

LÄS MER: Lång kamp för egen moské

Ny sporthall ska byggas

Tennisklubben och Islamiska förbundet kommer att dela på tennishallen i väntan på att en ny sporthall som byggs i anslutning till Maserhallen är klar. Den nya sporthallen som ska byggas ska inrymma en ny rehab-bassäng och sedan i etapp två bygger man en ny hall för innebandy, gymnastik och tennis.

Enligt ett förslag från Borlänge kommun tas tennishallen på sikt över av Islamiska Förbundet i Borlänge. Tennisklubben flyttar till den nya sporthallen som planeras vid Maserhallen. Men tills den är klart får föreningarna samsas om hallen. Foto: Tobias Enmark/SVT

En av imamerna i Bullermyrens moské understryker för SVT Nyheter Dalarna att det fortfarande bara rör sig om ett förslag och att inga beslut är fattade ännu.

LÄS MER: Söker nya lokaler i väntan på moskébygge

Islamiska förbundet har tidigare i år bett kommunen om att få hyra eller köpa en befintlig lokal i väntan på att det nya islamiska centret kan börja byggas, men enligt kommunalrådet Jan Bohman (S) finns i nuläget inga andra lediga lokaler.

Har sökt lokal i tjugo år

Islamiska förbundet har haft verksamhet i Borlänge sedan slutet av 1980-talet. De senaste 20-åren har församlingen försökt att hyra eller köpa nya lokaler eftersom man har varit trångbodda. Men trots ihärdiga försök har man aldrig lyckats.

I dag har församlingen delat upp sig på två. Numera finns en moské i en nedlagd livsmedelsaffär i Jakobsgårdarna medan huvudförsamlingen håller till i en utdömd rivningsfastighet, en gammal skolbyggnad, på Bullermyren, alldeles intill tennishallen. Trots detta är det fortsatt trångt. Vid den välbesökta fredagsbönen tvingas ofta församlingsmedlemmarna be utomhus på grund av platsbrist.

Planer på att bygga

Sedan några år tillbaka har det funnits planer på att bygga en moské. Kommunen har anvisat en tomt på Hagalund i Borlänge och detaljplanearbetet har inletts. Det arbetet ser nu ut att avslutas om kommunens förslag om tennishallen som ny moské går igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygget i Borlänge

Mer i ämnet