Knivmannen på AF är tidigare dömd för liknande brott

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Dalarna kan nu avslöja att den man som häktats misstänkt för knivdådet på Arbetsförmedlingen i Borlänge tidigare har dömts för ett liknande brott. –Jag visste inte att det var han, säger ansvariga politikern.

Det var i februari 2005 som mannen, då 44 år gammal, efter ett möte på socialkontoret i Borlänge, tog fram en jaktkniv och gjorde utfall mot en av Borlänge kommuns socialsekreterare. Socialsekreteraren, som beslutat att avslå mannens biståndsansökan, ska enligt domen ha trott att han skulle ”få slåss för sitt liv”. Det hela slutade med att socialsekreteraren fick ett skärsår i handen.

Mannen ska därefter, precis som vid den senaste knivskärningen på Arbetsförmedlingen i Borlänge, själv ha gått till polisen.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

Dömdes till skyddstillsyn

Mannen dömdes sedan i maj 2005 av Falu tingsrätt för hot mot tjänsteman. Han fick skyddstillsyn och 50 dagsböter, plus skyldighet att betala skadestånd till socialsekreteraren på 13.000 kronor.

Idag har det gått så lång tid sedan domen avkunnades så uppgiften finns inte längre kvar i polisens belastningsregister.

Det innebär att den händelsen inte ska ha betydelse om han nu lagförs för den misstänkta knivattacken på Arbetsförmedlingen i Borlänge.

Kvinna skadades svårt

Tolv år senare är nu mannen alltså återigen misstänkt för en knivskärning. Det var i tisdags i förra veckan som han var kallad till ett möte på arbetsförmedlingen.

Han skulle ha ett rutinmöte med sin handläggare då han plötsligt drog kniv. Den kvinnliga handläggaren blev svårt skadad – men hon har nu fått lämna Falu lasarett. En man skadades lindrigt av kniven.  Efter attacken gick mannen själv till polisstationen i Borlänge.

Han häktades i fredags vid Falu tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för försök till mord, grov misshandel och olaga hot.

Den misstänkte mannen deltar i ett projekt, Finsam, som drivs av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget och Borlänge kommuns socialjtänst.

Den ansvariga politikern, Finsam Borlänges ordförande Kristina Svensson (S), säger att hon kände till attacken på socialförvaltningen för tolv år sedan men att hon inte visste att den utfördes av samme man som nu är misstänkt för attacken på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

Mer i ämnet