Kostnaderna skenade – kommun saknade koll

Uppdaterad
Publicerad

Som Gävledala kunde berätta under måndagen får Falu kommun svidande kritik i den revisionsrapport som har granskat oegentligheter i kommunen.

Den så kallade PEAB-affären hör till en av de allvarligare bristerna – och i kölvattnet av den så har även flera misstag begåtts.

Bland annat har ett avtal som gällde saneringsarbetet vid Södra Skolan i Falun blivit dubbelt så dyrt som planerat – från 25 miljoner enligt avtalet till ca 49 kronor.

Dalarna – Peabaffären

Kostnaderna tilläts skena och kommunen saknade helt koll.

-Det var på grund av turbulensen på Trafik- o Fritidsförvaltningen. Det fanns inga chefer, det blev dyrare än beräknat och man gick vidare utan att ha en ordentlig organisation för att göra rätt, säger kommunrevisor Lars Lundh (S).

Under tiden som Trafik och Fritid saknade förvaltningschef så gjordes tilläggsbeställningar utan godkännande från överordnad.

Men sedan skandalerna rullats upp har kommunen vidtagit åtgärder – som att inrätta en så kallad visselblåsarfunktion där kommunrevisorerna ska vara mottagare av tips riktade mot högre chefer och tjänstemän.

-Det innebär att de som är anställda inom kommunen – anonymt eller med namn – kan anmäla något som de ser som de anser kan vara felaktigt, säger Lars Lundh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peabaffären

Mer i ämnet