Så kunde Sofia få sin prins

Uppdaterad
Publicerad

Kungen berättar om förändringarna som gjorde det möjligt för Carl-Philip att gifta sig med Sofia.

– Jag gjorde ju samma sak så jag tyckte det var ganska naturligt, säger kungen.

Kungen berättar i en lång intervju med Claes Elfsberg bland annat om de förändringar han själv gjorde i regelverket, som gjort det möjligt för bland andra Carl-Philip och Sofia att gifta sig.

Dalarna – prinsessan Sofia

Förlorade titeln

När kungen själv växte upp omgavs giftermålsproceduren av strikta regler. Den som gifte sig med en person av folket, alltså en person som inte var kunglig eller adlig, blev av med sin titel. Men det ändrade kungen på när han tillträdde 1973 och därmed kunde prins Bertil efter många års väntan gifta sig med sin Lilian utan att bli av med prinstiteln. Kungen kunde få sin Silvia och efter det har alla kungabarnen kunnat följa sitt hjärta när de valt partner.

Inte bättre förr

– De är nog tacksamma över att det blev en förändring, men vi lever i ett modernt samhälle, det gäller att hänga med, säger kungen.  

Men det här är mycket medvetet från kungens sida – att låta kärleken styra mer än gamla traditioner?

– Ja självklart, det gäller att anpassa monarkin till ett modernt samhälle.

– Alla säger ju att det var bättre förr, det var ju inte så, säger kungen. 

Dokumentären ”Kungen 70 år – ensamt majestät” sänds 30 april klockan 13.45 i SVT1 och kommer också att finnas tillgänglig på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – prinsessan Sofia

Mer i ämnet