Landstinget gör webb-TV – ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Programmet är utformat som ett nyhetsprogram utan något egentligt nyhetsmässigt innehåll, vilken kan få konsekvenser menar en medieforskare.

Landstinget Gävleborgs försök med webb-tv är under utvärdering och har mött kritik. Forskare menar att det blir vanligare att myndigheter skapar sina egna informationskanaler och går runt journalistisk granskning.

– Faran skulle vara om det här helt skulle ersätta en självständig granskning. Vi har medier i den demokrati för att de ska göra en självständig och oberoende granskning utav makthavare, inte minst den offentliga makten, säger medieforskaren Lars Nord vid Mittuniversitetet i Sundsvall till SVT Gävledala.

Gävleborg – Webb-tv Region Gävleborg

På Region Gävleborgs hemsida finns fyra pilotavsnitt av TV Gävleborg. Programmen är upplagda som en nyhetssändning med inslag och reportage från olika delar av regionens verksamhet.

Oppositionslandstingsrådet Patrik Stenvard (M) skrev redan i december ett blogginlägg där han menar att landstinget gjort TV med ”inspiration av Nordkorea”.

– Ja, det är såklart lite tillspetsat, men ser man inslagen så får man den känslan när det görs i nyhetsformat. Det är en sak om man informerar och sådana saker, men det här är mer som nyheter, som jag ser det, berättas ur en väldigt positiv inriktning, man ger inte den bild som människor uppfattar om landstinget. Det blir väldigt skevt och då liknar det lite grann som Nordkorea-tv, säger Patrik Stenvard (M).

– Han är i opposition, klart han ska säga så. Det är väl bara att konstatera, jag vet ingen organisation som inte när man beskriver sin organisation och gör information gör den utifrån vad man själv ser. Sen är det självklart att det finns kritiska röster och de vill vi ska komma fram, säger Eva Tjernström (S) ordförande i landstingsstyrelsen.

Enligt medieforskaren Lars Nord så läggs mer resurser på information. Eftersom att det till exempel blivit mycket lättare att sända tv på webben så testar fler att göra så. Många myndigheter behöver nå ut med information. Men risken finns att det blir ett sätt att runda journalistisk granskning, menar Lars Nord.

– Men så länge den stora publiken finns hos nyhetsmedierna så tror jag att den här typen av kommunikation bara påverkar på marginalen, säger Lars Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Webb-tv Region Gävleborg

Mer i ämnet