Landstinget riskerar vite för hårt pressad personal

Uppdaterad
Publicerad

I början av veckan väntas Arbetsmiljöverket rikta ett krav mot landstinget om att snarast åtgärda arbetssituationen inom psykiatrin vid Säters sjukhus. 

– Vi kommer att ställa krav på att arbetsgivaren måste komma tillrätta med den ohälsosamt höga arbetsbelastningen,  säger sektionschef Jan Sandberg vid Arbetsmiljöverket till SVT Dalarna.

Långvariga överbeläggningar

Det var Vårdförbundets skyddsombud som i höstas väckte frågan då det på avdelning 93 i Säter varit långvariga och återkommande överbeläggningar av patienter. Under tiden ärendet handlagts av Arbetsmiljöverket har situationen blivit ännu värre, konstaterar skyddsombudet Johanna Hagberg i en ny anmälan som gjordes för några veckor sedan. Sedan i höstas har flera sjuksköterskor valt att sluta och trots försök att rekrytera har inga nya sköterskor kunnat tillsättas, skriver hon i sin anmälan.

Vite om inget görs

Det krav som nu riktas mot landstinget gäller avdelning 93 eftersom det är situationen där som anmälts, säger Jan Sandberg. Gör landstinget inget åt situationen kommer man få betala ett vite. Skyddsombudets nyligen gjorda anmälan gäller även den psykiatriska akutmottagningen och avdelningarna 90 och 95. Den anmälan ser det ut att bli ett möte kring i augusti. 

– Stress, fler korta sjukskrivningar, dubbla arbetspass och otillräcklig tid för återhämtning är sätt som personalen drabbas, säger Johanna Hagberg.

Underdimensionerad personalstyrka

Det stora problemet är att det ofta är fler intagna patienter än vad personalstyrkan är dimensionerad för.

– Vi hade en liknande situation för 5-6 år sedan. Då löste vi den med att vi inrättade en avdelning till, säger Per Söderberg som är divisionschef för psykiatrin vid Landstinget Dalarna och som själv är övertygad om att landstinget kommer kunna rekrytera nya sjuksköterskor i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.