Lastbil i brand på riksväg 70 mellan Mora och Älvdalen – explosionsrisk. Foto: Peter Bäcke/Räddningstjänsten

Lastbilsbrand på riksväg 70 mellan Mora och Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil med gasflaskor började brinna på riksväg 70, nordväst om Mora, på torsdagen och det råder sedan dess explosionsrisk. Allmänheten uppmanas hålla sig på minst 300 meters avstånd. Det är totalstopp förbi platsen och trafiken leds om.

Larmet inkom till SOS Alarm vid 12.20 på torsdagen. Fordonet står ungefär 500 meter söder om Spjutmo rastplats, mellan Mora och Älvdalen i Dalarnas län.

Räddningstjänsten har gått ut med ett så kallat ”viktigt meddelande till allmänheten”: Det råder explosionsrisk, och riskavståndet bedömdes till en början vara 1.000 meter, men under eftermiddagen sänktes riskavståndet till 300 meter. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att respektera avståndet och hålla sig ifrån platsen.

Lastbil i brand på riksväg 70 mellan Mora och Älvdalen – explosionsrisk. Foto: Eniro kartor

Helt övertänd

– Det är en lastbil som är helt övertänd. Den har acetylen- och oxygenflaskor i lasten. Under upphettning finns det risk för explosion, sade Peter Bäcke, stabschef på räddningstjänsten i Mora, i ett tidigt skede.

– Vi kan inte direkt avgöra vilken värmepåverkan flaskorna har blivit utsatta för. Det är också oklart hur många flaskor det rör sig om, därför tar vi till det här säkerhetsavståndet, sa Peter Bäcke innan säkerhetsavståndet sänktes.

Fordonet var helt övertänd och det var oklart hur mycket gas som fanns på lastbilen. Natten mot fredag kunde räddningstjänsten konstatera att det inte längre brinner i lastbilen.

Blåser av faran tidigast 15.30 på fredagen

Avspärrningen gäller dock fortfarande, och kommer att göra så fram till cirka 15.30 på fredagen enligt räddningstjänstens bedömning.

– Då ska det till en bärgning och då är det tidigast att man blåser av faran, men det betyder inte att man öppnar upp vägen, säger räddningsledaren Johan Szymanski på fredagsmorgonen.

Räddningstjänsten har arbetat med vattenkanoner för att släcka branden. Man undersökte även om det fanns möjlighet för skyttar att skjuta sönder gasflaskorna. Men senare under eftermiddagen tog man istället beslutet om en helt passiv insats.

– Det finns ingen möjlighet att punktera de här flaskorna med skyttar så vi kommer att hålla avspärrningarna under 24 timmar framåt, säger räddningsledaren Johan Szymanski.

– När man ska skjuta det här måste man vara helt säker på att man träffar rätt flaska, den som det är acetylen i, annars är risken att det blir en stor explosion och det finns ingen möjlighet att skjuta nu.

Foto: Peter Bäcke/Räddningstjänsten

Förenat med livsfara att befinna sig inom riskområdet

Strax efter tretiden sänktes därför säkerhetsavståndet till 300 meter, tidigare uppmanades allmänheten att hålla sig minst en kilometer ifrån platsen.

Vad skulle den största faran vara om det exploderade?

– Det skulle vara om man befinner sig i riskområdet och träffas av tryckvågen eller splitter och det är förenat med livsfara att befinna sig närmare än de 300 meter som vi har satt, säger räddningsledaren Johan Szymanski.

Det är därför fortsatt stopp i trafiken mellan Mora och Älvdalen, både på riksväg 70 och väg 1012. Bilister hänvisas att följa den omledning som är skyltad.

Kylan påverkar släckningsarbetet

Det kalla vädret har både haft positiv och negativ påverkan på släckningsarbetet.

– Vattnet fryser för oss i slangarna så vi har inte kunnat kyla i den utsträckning som vi har velat. Däremot är det positivt i den aspekten att det kyler de här värmepåverkade flaskorna per automatik, eftersom det är mellan 20 till 30 minusgrader på platsen här, säger räddningsledaren Johan Szymanski.

Enligt Szymanski finns det fortfarande en risk att det skulle kunna explodera.

– Så vi håller våra 300 meter stenhårt.

Foto: Anna Sjödin/SVT

Lugn natt- men explosionsrisken kvarstår

Natten till fredagen har varit kall och personalen från räddningstjänsten har fått värma sig i brandbilarna vartefter, berättar räddningsledaren Johan Szymanski.

– Men det är inga bra förhållanden för att få långvariga insatser, helt klart, säger han.

– Vi har haft bevakning hela natten och det har varit oförändrat. Vi räknat med att köra på och göra ny bedömning under eftermiddagen.

Risk för explosion finns fortfarande.

– Den kvarstår till den här tiden har gått, så den är varken större eller mindre än tidigare.

Man ska även göra en ny bedömning under dagen om det går att skjuta sönder gasflaskorna. Kan man inte skjuta sönder dem kan det finnas risk att avspärrningarna hålls fram till på lördag morgon.

Lastbilschauffören fördes till sjukhus

Lastbilschauffören fördes till Mora lasarett efter ha andats in rök, men ska under torsdagskvällen ha fått åka hem.

–Jag pratade med honom igår kväll och då var han på väg hem, så han mådde ju bra på det viset, säger räddningsledaren Johan Szymanski på fredagsmorgonen.

Brandorsaken fortfarande okänd

Det är på fredagsmorgonen fortfarande okänt vad som orsakade branden i lastbilen. Men enligt lastbilsföraren själv, som räddningsledaren pratat med, tror han att den ska ha startat i inne i skåpen på lasten.

– Men vi får se framöver vad det visar sig vara, säger Johan Szymanski.

– Så småningom ska väl patrullen på plats göra en bedömning om det finns misstanke om brott eller om det är en olycka, säger Stefan Dangardt.

Här kan du åka istället

Västergående: Selja – 1012 – Oxberg – 1025 – Evertsberg – 1024 – Älvdalen.

Östergående: Älvdalen – 1024 – Evertsberg -  1025 – Oxberg – 1012 Selja (Mora).

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.