Foto: Tobias Enmark/SVT

Man häktad efter skottdrama

Uppdaterad
Publicerad

Den man som blev skjuten i benet i samband med ett polisingripande utanför en villa i Falun i söndags häktades på onsdagseftermiddagen

Den man i 40-årsåldern som sköts ner av polis i söndags efter ett drama i en by utanför Falun häktades idag på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och hot mot tjänsteman.

Häktades på lasarettet

Häktningsförhandlingen hölls på Falu lasarett där mannen vårdas för sina skador. Mannen medgav vapenbrott men ville inte att det skulle klassas som grovt. Han motsatte sig också hot mot tjänsteman och bad om ursäkt ifall poliserna känt sig hotade.

Man sköts av polis i Falun 2017

Enligt åklagaren ska mannen varit mycket hotfull när polisen kom till platsen. Han ska bland annat skrikit: ”Men skjut mig då!”

Vapnet omhändertogs på platsen

Insatsen pågick under ett par timmar fram tills att polisen uppfattade det som att mannen försökte dra fram pistolen. Två poliser sköt då verkanseld och mannen träffades i benet. Pistolen omhändertogs direkt på platsen.

Känt sig hotad

Mannen menar att han under den senaste tiden känt sig hotad. Innan händelsen ska han ha varit vaken i upp till en vecka. Exakt hur länge minns han inte. Varför han känt sig hotad vill han inte säga men bland annat ska han ha varit rädd för att de mediciner han behöver skulle komma att tas bort.

Försvaret menade att det inte förelåg någon anledning att mannen skulle häktas, speciellt men tanke på mannens tillstånd men domstolen valde att gå på åklagarens linje och häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott samt hot mot tjänsteman.

Åklagaren har nu fram till den 15 mars klockan 11.00 att väcka åtal.

Den misstänkte mannen ska genomgå en paragraf 7-undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man sköts av polis i Falun 2017

Mer i ämnet