Man i Falun skjuten i benet av polis

Uppdaterad
Publicerad

En man blev skjuten i benet av polisen efter att ha polisen kallats till platsen efter larm om skottlossning i en villa. Mannen har under natten opererats och läget är stabilt.

Polisen ryckte ut till platsen vid 16.30-tiden på söndagen på ett larm om eventuell skottlossning i en villa i närheten av Lilltorpet utanför Falun.

I villan fanns en kvinna och hennes vuxne son. Polisen misstänkte inledningsvis att kvinnan kunde ha utsatts för brott. Kvinnan kunde omhändertas oskadd utanför huset.

Man sköts av polis i Falun 2017

Polisen: Han såg ut att ha en pistol

Sonen kom ut två timmar senare. Polisens kommunikatör, Stefan Dangardt, uppger att man uppfattade sonen som icke samarbetsvillig och att han hade en pistol. Polisen avlossade då skott mot mannen som träffades i benet.

Polisen kan inte efter händelsen med säkerhet säga att den skjutne mannen verkligen var beväpnad.

– Det uppfattades som en pistol. Om det var det låter jag vara osagt, säger Stefan Dangardt till SVT Nyheter Dalarna.

Har det varit fråga om en gisslansituation?

– Det kan jag inte bedöma. Vi ska göra en brottsplatsundersökning och hålla förhör för att ta reda på vad som hänt.

Foto: Tobias Enmark/SVT

Den skjutne svårt skadad

Mannen fördes till Falu lasarett, och landstinget Dalarna meddelade senare under söndagskvällen att han var svårt skadad. Mannen har under natten opererats och på Falu Lasarett uppger man att läget är stabilt och att patienten är kvar på lasarettet.

Han är formellt gripen misstänkt för grovt vapenbrott och hot mot tjänsteman, men hade under måndagen inte kunnat höras av polis. Därför berättade kammaråklagare Johan Knies att mannen inte är formellt anhållen, utan enbart frihetsberövad tills mannen förhörts.

Huruvida kvinnan – som fanns i bostad vid skjuttillfället – hade hörts under måndagen eller inte, vill inte åklagaren kommentera.

Teknisk undersökning har gjorts

Platsen spärrades av för teknisk undersökning som genomfördes under måndagen.

– Det är mycket som ska utredas nu. Platsen är avspärrad. Den misstänkta personen ska förhöras, men jag tror att han är föremål för vård för tillfället. Sedan ska vi höra modern och vittnen för att få klarhet i vad som hänt, säger Stefan Dangardt.

Den polis som avlossade sitt tjänstevapen kommer också att utredas.

Mannen fördes med ambulans till akuten i Falun, och polisen följde med. Foto: SVT/SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man sköts av polis i Falun 2017

Mer i ämnet