Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De poliser som stod utanför dörren stod vid sidan om och träffades inte av något skott – se bilderna från när polisen genomför en tekniska undersökning på plats. Foto: Niklas Hagman

Man häktad – ska ha skjutit mot polis i Smedjebacken

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till tisdag hade polisen en stor insats i Smedjebacken, där en man barrikaderade sig i en lägenhet i ett flerfamiljshus och sköt med ett vapen. På fredagen har han häktats, rapporterar Nya Ludvika tidning.

– Vi hade en patrull som skulle åka dit och genomföra en handräckning. När de kommer dit vill han inte följa med, det blir ganska rörigt och stökigt, sade Mats Thörn, vakthavande befäl vid polisen till TT runt midnatt.

Mannen ska också ha skjutit mot dörren med ett vapen.

– Han skjuter igenom dörren, men poliserna som är där står vid sidan om dörren, så ingen träffas, berättar Thörn för SVT tidigt på tisdagsmorgonen.

Insatsstyrka och förhandlare

Polisen hade personal med flera olika kompetenser på plats, däribland både insatsstyrka och förhandlare. Ärendet inleddes runt klockan 20 på måndagen och strax efter klockan 01.10 valde mannen att överlämna sig.

– Vi lyckades med förhandlarnas hjälp få ut honom, det gick förhållandevis odramatiskt till, säger Mats Thörn, och tillägger att ärendet utreds som mordförsök och grovt vapenbrott.

Mannen anhölls senare av åklagare, och häktades idag, fredag. Åtal ska väckas senast den 10 maj, enligt Nya Ludvika tidning.

I lägenheten, som spärrades av för en teknisk undersökning, hittades ett hagelgevär som har tagits i beslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.