Männen frias – ingen illegal vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom domen mot de män som misstänkts för grovt jaktbrott i Tandsjöreviret i maj 2012. Det blev en friande dom.

Det var i början av maj 2012  som fem män, alla från Härjedalen, greps, misstänkta för försök till organiserad vargjakt i Tandsjöreviret mellan Dalarna och Härjedalen.

De åtalade männen har hela tiden hävdat att de varit ute för att reka inför en bäverjakt, men åklagaren Åse Schoultz menar att det handlat om organiserad illegal jakt på varg.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mora tingsrätt friar de fem männen frän Härjedalen som i två och ett halvt år misstänkts för brottet.

Vittnesuppgifter och gps-trafik

Åklagaren har på olika sätt försökt att bevisa att männen varit i området för att spåra, söka och förfölja vargar i syfte att skada eller döda.

Bevisningen har byggt på indicier som naturbevakares vittnesuppgifter, gps-trafik och sms-kontakter.

– Jag hade blivit förvånad om det hade blivit en fällande dom. Tingsrätten visar att indicie-bevisningen inte räcker och det är ju vad vi har påpekat, säger Hans Östberg, försvarsadvokat till en av männen.

Tyder på vargjakt

Rätten menar att det finns saker som tyder på att männen försökt förfölja och ringa in varg i området men rätten konstaterar samtidigt att det inte är ställt utom rimligt tvivel att det var vargjakt som pågick den där dagen i maj 2012.

– Det visar ju att det inte är frågan om ett obefogat åtal utan att jag har på fötterna, men sedan anser domstolen att det inte räcker, säger åklagare Åse Schoultz.

Det misstänkta brottet har ett högt straffvärde och därmed måste även höga krav ställas på bevisningen.

Domen överklagas

Åse Schoultz yrkade på två års fängelse för grovt jaktbrott och kommer nu att överklaga domen.

Kommer du kunna tillföra något nytt?

– Jag har inte tänkt så långt, det är möjligt att jag kommer att förstärka med mer muntlig bevisning, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mer i ämnet