GW om det misstänkta jaktbrottet i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

– Döms dom så är påföljderna väl tilltagna, det blir fängelse och ganska långa fängelsestraff. Då kommer det där andra in, att du nästan kan slå ihjäl en människa utan att åka in på motsvarande sätt, säger Leif GW Persson.

I tisdagens avsnitt av Veckans brott uppmärksammas det misstänkta jaktbrottet i norra Dalarna där fem män i förra veckan ställdes inför rätta i Mora tingsrätt.

Enligt åklagaren har männen varit i Tandsjöreviret mellan Dalarna och Härjedalen för två och ett halvt år sen för att spåra, söka och förfölja vargar i syfte att skada eller döda.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Männen själva nekar till brott och menar att de var ute för att förbereda ett bäversafari. Dom riskerar nu två års fängelse, och så här spekulerar Leif GW Persson om huruvida de kommer att fällas eller frias.

– Det är 50/50 vill jag påstå om man ser till statistiken, men döms de så är påföljderna väl tilltagna, det blir fängelse och ganska långa fängelsestraff. Då kommer det där andra in, att du nästan kan slå ihjäl en människa utan att åka in på motsvarande sätt, säger Leif GW Persson.

–Det finns ett glapp mellan folklig rättvisa, den typen av folk som lever med den här problematiken och den statliga rättvisan, säger Leif GW Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mer i ämnet