Mobilförbud på skolor godkänns

Uppdaterad
Publicerad

En skola i Orsa införde mobilförbud för två år sedan. Förbudet anmäldes av en förälder, men nu säger Skolinspektionen att det är okej.

Det är helt okej att förbjuda mobilanvändning på en skola – så länge eleverna får vara med och ta fram reglerna. Det har Skolinspektionen kommit fram till i ett beslut om en skola i Orsa, där rektorn införde mobilförbud för eleverna för två år sedan.

Fel att inte låta elever vara med

En förälder hade anmält ordningsregeln, men enligt Skolinspektionen strider inte regeln i sig mot lagen. Däremot var det fel av rektorn att inte låta eleverna komma till tals innan förbudet mot att använda mobiltelefon under skoltid infördes.

Skolinspektionen kräver därför att Orsa kommun tar fram en plan för att säkerställa att eleverna får vara med när ordningsregler tas fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.