Mutmisstänkta nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen inleddes rättegången i Peab-härvan i Falun. Fyra kommunala tjänstemän och två chefer på Peab står åtalade.

När tingsrättsförhandlingarna inleddes klockan nio på fredagen nekade samtliga åtalade till att de ska ha begått några brott.

Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption inledde förhandlingarna med att gå igenom det omfattande åtalet. Han visade bland annat upp en del av bevisningen som består av kvitton på bland annat alkohol och mat.

Dalarna – Peabaffären

-Det är anmärkningsvärt mycket alkohol och det verkar ha funnits en kultur i Falun att Peab smörjde kommunala tjänstemän. Sannolikt för att ha bra relationer och få fördelar genom det, säger Thomas Forsberg

De två misstänkta cheferna på Peab säger att om rätten skulle anse att brott har begåtts, så bär inte de något ansvar. De båda hänvisar till att chefer högre upp i organisationen i så fall bär ansvaret och har fattat beslut om inbjudningarna.

Ingen av de åtalade eller deras advokater vill idag uttala sig till Gävedala om den pågående rättsprocessen. Alla inblandade försöker förminska sin egen roll i härvan. Även den avskedade förvaltningschefen Helen Lott som Falu kommun sparkade när det hela nystades upp.

Hon hävdar att hon bara känt till och deltagit vid två av Peab-inbjudningarna. I övrigt säger hon sig inte veta vad som hänt och hävdar att hon inte haft något ansvar för vad enskilda tjänstemän låtit bjudas sig på.

Tre dagar är avsatta för rättegången som fortsätter i Falu tingsrätt på måndag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peabaffären

Mer i ämnet