Polisområden försvinner i ny polisorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Flera polisområden i Dalarna och Gävleborg försvinner efter nyår i polisens nya organisation.

I Dalarna blir fem polisområden tre lokalpolisområden. Avestas polisområde slås ihop med Falun och Ludvika införlivas med Borlänges lokalpolisområde. Dalarnas tredje lokalpolisområdet är Mora som också upptar polisområde Malung-Sälen. 

– Förändringen i Dalarna kan upplevas som relativt stor, men vi anser att den nu beslutade indelningen ger förutsättningar att bedriva verksamheten enligt intentionerna för den framtida polisverksamheten. På det här sättet kan vi få förutsättningar att närma oss medborgarna  i lokalsamhället, säger Sten Sabel, operativ chef vid Polismyndigheten Dalarna. Sabel är också den som har lett den partssammansatta arbetsgruppen i regionen som tagit fram förslaget.

I Gävleborg blir det endast två lokalpolisområden, Bollnäs för kommunerna i Hälsingland och Gävle för gästrikekommunerna.

Lokalpolisområden

Polisområde Dalarna indelas i tre lokalpolisområden. Förändringen innebär att dagens Polisområde Falun/Borlänge delas upp enligt nedan, och att blivande Lokalpolisområde Mora också omsluter dagens Polisområde Malung-Sälen. 

Lokalpolisområde:   

Borlänge                 (Borlänge, Ludvika, Säters, Smedjebacken, Gagnef)

Falun                       (Falun, Avesta, Hedemora)

Mora                        (Mora, Malung-Sälen, Älvdalen, Orsa, Vansbro, Rättvik, Leksand)

Polisområde Gävleborg indelas i två lokalpolisområden.

Lokalpolisområde:  

Bollnäs: Samtliga kommuner i Hälsingland

Gävle: Samtliga kommuner i Gästrikland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.