Foto: Anna Sjödin/SVT

Nu sätter skidspelen igång

Uppdaterad
Publicerad

205 skidåkare från 24 nationer kommer i helgen att visa upp sina skidförmågor på Lugnets skidstadion. I helgen avgörs den 65:e upplagan av Svenska skidspelen i Falun. Spelen inleds med sprint under lördagen.

Att åka Svenska skidspelen är som att tävla på hemmaplan för dalaåkare som Calle Halfvarsson, Stina Nilsson och Oskar Svensson. Även för Hanna Falk som nu bor i Falun. Förbundskaptenen Rikard Grip tycker att det är viktigt ur flera perspektiv med en världscupstävling på hemmaplan.  

– Det är viktigt att förebilderna och idolerna för den unga publiken får visa upp sig. Framförallt för att vi får in nya ungdomar till längdskidåkningen. 

Dalarna – Svenska skidspelen 2017

– Sedan är det även viktigt att vi får bra arenor där det går att åka skidor övrig tid.  Anläggningen i Ulricehamn till exempel kan nyttjas av väldigt många, säger Rikard Grip. 

Inom kort ska även truppen till skid-VM i Lahtis tas ut. 

– Det är extra roligt att vi får ha de sista viktiga världscupstävlingarna. Det gör det här lite extra speciellt, säger Rikard Grip.

Fåtal biljetter sålda

Även om tävlingen i Falun har stor betydelse för såväl åkarna som publiken har biljettförsäljningen dock gått trögt. I synnerhet i jämförelse med succén i Ulricehamn som lockade 60.000 besökare till världscupstävlingarna förra helgen. 

Efter onsdagen hade knappt 6.000 biljetter sålts. Under fredagen såg siffrorna lite bättre ut. 

– Det tar sig och nu har ju många också fått lön. Under morgonen hade vi sålt 7.100 biljetter.  

– Vi märker ett ökat intresse och med tanken på det fina vädret så beslutar sig folk förhoppningsvis för att tillbringa helgen på tävlingarna. 

Med tanke på att Svenska skidspelen går av stapeln så pass tidigt år har arrangören försökt att pusha ut datumen, men ändå inte ökat marknadsföringen för evenemanget. När Jimmy Birklin tog över posten som vd var han tydlig med att kostnaderna för spelen måste minska. 

Slipper stora mördarbacken 

Förutom kostnaderna har arrangören fått tänka till kring bansträckningen för helgens tävlingar. Exempelvis kommer åkarna inte att åka uppför hela mördarbacken. 

– Med tanke på de vintrarna vi har så är det en längre sträcka för oss att producera snö vilket man får ha i åtanke, säger Jimmy Birklin, vd på Svenska skidspelen. 

Även publiken finns i åtanke när det gäller tävlingsbanan. 

– Vi vill ha ett kompakt arrangemang, säger Jimmy Birklin.

Passar bättre med lilla

Istället för den långa mördarbacken kommer eliten att ta sig uppför den lilla röda mördarbacken, precis som under VM i Falun 2015.  

– Den är mer lämpad för klassisk skidåkning och framförallt masstart, säger Jimmy Birklin. 

Det är på söndag som herrarna tävlar 30 kilometer och damerna 15 kilometer. Båda kör i klassisk stil och masstart.  

– I den branta knixen i slutet av den stora mördarbacken är det lätt att det trasslar till sig i en masstart.  

Enligt Jimmy Birklin är det inte många som orkar åka uppför hela mördarbacken rätt upp utan att saxa. 

– Lägger vi ihop alla dessa parametrar så är den lilla mördarbacken ett bättre alternativ, säger han.

Sprint på lördagen

Innan den klassiska masstarten ska dock sprinttävlingarna avgöras på lördagen. Där hoppas både Stina Nilsson och Calle Halfvarsson på framgångar. Kolla in här vad de säger om Svenska skidspelen i Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Svenska skidspelen 2017

Mer i ämnet