Enligt kommunalrådet Leif Petersson (S) kommer kommunen att tjäna en miljon på sammanslagningen. Foto: SVT

Nu tar Dala Mitt-cheferna över i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsförbundet Dala Mitts två högsta chefer har nu tagit över ansvaret för räddningstjänsten i Ludvika, enligt Ludvika kommun.

– Vår tillförordnade förvaltningschef och räddningschef blev långtidssjukskrivna, då kom diskussionen upp att vi skulle kunna bygga upp det så här, säger Leif Pettersson, kommunalråd i Ludvika kommun.

Ludvika räddningstjänst anslutning till Dala Mitt har varit på gång länge. Men det har funnits kritik och det pågår fackliga förhandlingar för de brandmästare i Ludvika som ville utreda sammanslagningen ytterligare, och som hastigt fick lämna sina jobb.

Dalarna – räddningstjänsten Ludvika

Vet du att det inte finns något samband?

– För min del så finns det inget samband, och jag har inte hört att det skulle vara något samband med att vi skulle fatta något beslut om Dala Mitt eller inte, säger Leif Pettersson.

Frågan om sammanslagningen är ännu inte formellt beslutad utan ska tas upp i Ludvika fullmäktige inom kort.

Enligt de planerna ska införlivandet av Ludvika räddningstjänst i Dala Mitt vara klar 1 januari 2019.

Räddningstjänsten Dala Mitt

Räddningstjänsten Dala Mitt svarar för räddningstjänsten i BorlängeFalun, Gagnefs och Säters kommuner. Medlemskommunerna har drygt 128 000 invånare tillsammans. Borlänge och Falun är jämnstora med runt 51 000 och 57 000 invånare. Gagnef och Säter är betydligt mindre med sina drygt 10 000 invånare (2014 års värden). 

Dala Mitt har 245 anställda och resurserna är geografiskt fördelade på:  två heltidsstationer med bemanning dygnet runt 365 dagar om året tio deltidsstationer samt samarbetsavtal med Grycksbo Paper industribrandkår med bemanning på deltid ett övningsområde för övning och utbildning av personal.

Källa: dalamitt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – räddningstjänsten Ludvika

Mer i ämnet