Bert Linder från Motormännen i Falun delar ut dekaler. Foto: SVT

Ny kampanj ska minska antalet mc-olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Motormännen och Sveriges motorcyklister startar en kampanj för att minska antalet olyckor med cyklar och mc-fordon. Under torsdagen delade de ut dekaler i Falun.

Fler cyklar, mopeder och motorcyklar på vägarna är ett säkert vårtecken. Men det är långt ifrån riskfritt att färdas i trafiken på två hjul.

Enligt statistik från Motormännen har 15 personer på mc-fordon omkommit i Dalarna sedan 2010, och ytterligare 108 trafikanter har skadats svårt.

Syftet med den kampanj som Motormännen och Sveriges motorcyklister nu startar är att göra bilister uppmärksamma på de oskyddade trafikanterna och därigenom minska antalet olyckor.

Under torsdagen stod Motormännen i centrala Falun och delade ut klisterdekaler i form av varningstrianglar med cyklar och motorcyklar. Tanken är att dekalerna ska fästas på instrumentpanelen i bilen och påminna föraren om att hålla extra uppsikt efter oskyddade trafikanter.

”Bristande uppmärksamhet är orsaken bakom många olyckor och en ökad medvetenhet skulle minska olyckstalen. Detta är en mycket enkel idé som otvivelaktigt kommer att rädda liv om det används i en bred utsträckning”, skriver Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.