Huda Haj Hashish är kompanjonlärare och glad över att snart kunna söka svensk lärarlegitimation. Foto: Sandra Lind, SVT

Nu kan Huda bli behörig lärare

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan startade kommunen i Borlänge ett initiativ för att minska lärarbristen och samtidigt ta vara på den kompetens som finns hos nyanlända akademiker. Nu är det snart dags för de första att söka svensk lärarlegitimation.

Initiativet heter ”Kompanjonlärare” och innebär att högutbildade lärare från andra länder får gå bredvid en svensk lärare för att sedan kunna söka en svensk lärarlegitimation.

Får svensk mentor

Upplägget innebär att kompanjonlärarna, de nyanlända, får en svensk lärare som mentor och på så vis snabbare kan lära sig det svenska språket och skolsystemet. Utöver det läser de samtidigt kurser i svenska.

Lärarbristen i Dalarna

Snart behöriga lärare

SVT Nyheter Dalarna har träffat Huda Haj Hashish som jobbar som kompanjonlärare på Tjärnaskolan i Borlänge. Efter ett år på Kompanjonlärar-programmet är det snart dags för Huda att bli behörig lärare i Sverige.

TV: ”Svenska skolan bygger på demokrati” Se hela inslaget med kompanjonläraren Huda Haj Hashish

– Det känns jätteroligt. Det var inte lätt i början med språket och det tog tid innan eleverna förstod att vi faktiskt har jobbat som behöriga lärare i våra hemläder. Det känns bra att snart kunna söka svensk lärarlegitimation, säger Huda Haj Hashish.

Stor skillnad mot den syriska skolan

Huda berättar att hon trivs på Tjärnaskolan men att det finns vissa skillnader från den syriska skolan.

– Hemma i Syrien har barnen mer respekt för lärarna, men här är lärare och elever mer vänner med varandra. Det tycker jag är härligt, säger Huda och skrattar.

LÄS MER: Många lärartjänster otillsatta inför skolstarten

LÄS MER: Så svarar kommunerna om lärarbristen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbristen i Dalarna

Mer i ämnet