Foto: TT

Så har kommunerna svarat om lärarbristen

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen i Dalarna har blivit allt värre. SVT Nyheter Dalarna har därför skickat mail till skolcheferna i samtliga länets kommuner med frågor om hur situationen ser ut lokalt. Och trenden är tydlig. Många kommuner tvingas använda sig av obehöriga lärare. Här är skolchefernas svar:

Avesta

”Vi har endast en 50%-tjänst som inte har blivit tillsatt. Vi bedömer att vi har alla tjänster på grundskolan är tillsatta till skolstart”.

Lärarbristen i Dalarna

Borlänge

”Just nu pågår många intervjuer och beslut om anställningar tas varje dag. Hittills har vi kunnat besätta lediga tjänster innan skolstart, dock inte alltid med behöriga och legitimerade lärare i alla ämnen tyvärr. Jag utgår från att vi även i år besätter alla lediga tjänster till skolstart”. 

Falun

”Vi har åtta lediga tjänster men vi tror att vi kommer att lösa de flesta, men inte alla”. 

– Hur ska ni då lösa situationen?

”Genom att anställa vikarier”.

Gagnef

”Vi har lärare på alla tjänster i grundskolan utom en vakant tjänst som specialpedagog samt en tjänst som modersmålslärare i finska. Normalt brukar vi ha alla tjänster tillsatta inför skolstart. Inför hösten har det varit en något tuffare utmaning än vanligt”. 

Hedemora

”Det finns ett behov av behöriga lärare i hela kommunen. Vissa vakanser har man löst genom att ta in vikarier. Nästa vecka kommer vi ha en träff med fackliga företrädare för att diskutera hur vi ska göra för att lyckas behålla och rekrytera lärare”.

Leksand 

”Vi har två vakanser på lärare just nu. Vi hoppas kunna tillsätta dessa. Annars får vi göra om viss organisation och ta in obehöriga till dessa tjänster. Till de allra flesta tjänster har vi fått behöriga lärare. För ett fåtal har vi obehöriga”.  

Ludvika 

”Det är flera obehöriga lärare i våra verksamheter. De som är obehöriga är i stor utsträckning erfarna och självklart har den stora merparten av våra lärare legitimation. Vi betraktar fortfarande bristen på legitimerade lärare som ett högprioriterat område inom Ludvika kommun”.

Malung-Sälen

”Vi har inför denna läsårsstart haft en del svårigheter att hitta personal till alla tjänster. Behörig personal är mycket svårt inom vissa ämnen. Men i dagsläget ser det ändå ut som att vi får ihop det med hjälp av obehöriga”.  

Mora

”För närvarande har vi tre vakanser som fortfarande inte är tillsatta. Om vi inte skulle lyckas rekrytera kommer vi inledningsvis att sätta in vikarier från vår vikariebas. Det har varit lättare att rekrytera behöriga lärare till det här läsåret, en anledning kan vara att vi lagt ner mer resurser för rekrytering men också att lärare som lämnade grundskolan för att arbeta med nyanlända nu återvänder när de jobben minskar”.

Orsa

”Vi har två lärarvakanser i grundskolan just nu. En gravid lärare som ska ersättas och en lärare som ska bli rektor. Bägge arbetar fram till 30 september”.  

Rättvik 

”Det fattas enstaka lärare men alla klasser som startar kommer att ha lärare på plats men alla är inte behöriga. Vi har en del obehöriga vikarier. Jag har en känsla av att det har blivit svårare och svårare att rekrytera. Lärare slutar och går in i andra uppdrag, några går i pension och sedan hoppar många mellan kommunerna för att höja lönerna och för att få bättre villkor”.

Smedjebacken

”Vi har tillsatt alla klasslärartjänster i kommunen. Vi har två vakanser ute nu men dessa är inte klasslärartjänster utan en 'utökning mot förra terminen' så vi kommer att ha en lösning även här”. 

Säter

”Vi har två till tre vakanser och några outbildade som går in på några tjänster. Vi har ett par skolor med full behörighet vilket vi är mycket glada över”.

Vansbro 

”Vi har två tjänster vakanta men vi hoppas kunna hitta lärare – om inte får vi omfördela resurserna på skolorna”.  

Älvdalen 

”Vi söker lärare till sju tjänster men endast två av dem är heltid. I Älvdalens kommun så har vi skolor i 3 orter med långa avstånd emellan. Detta gör att vi inte kan samverka mellan skolorna med de olika tjänsterna vi har. Ett exempel är tyska där vi har ett fåtal elever som läser och som bor i Idre. En sådan tjänst blir då på max 25% och då förstår alla att detta inte är så attraktivt. Men vi försöker då kombinera denna med andra ämnen”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbristen i Dalarna

Mer i ämnet