Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Oklart hur man ska spara pengar

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte klart hur man ska spara ytterligare 80 miljoner kronor inom landstinget än, men landstingsrådet Gunnar Barke (S) menar att det handlar om besparingar på 70 miljoner kronor inom hälso- och sjukvården samt ytterligare 10 miljoner i ”övrig verksamhet”.

Revisorerna menar att anledningen till att landstinget i år klarat sitt budgetmål helt enkelt handlar om att man har haft stängda vårdplatser och även vakanta tjänster – något som betyder att landstinget inte heller då behövt ha några utgifter för lönekostnader.

Tycker besparingar fungerar bra

Landstinget ska minska kostnaderna med 700 miljoner kronor mellan år 2015 och 2019.

Efter att besparingspaket 1 och 2 nu genomförts, så finns det nu tal på sparpaket 3 och 4. Men till skillnad från revisorerna, så tycker landstingets ledning att förändrings- och besparingsarbetet fungerat bra.

– De 80 miljonerna som de nu handlar om och som ska sparas under 2017, handlar om 70 miljoner i hälso- och sjukvården och 10 miljoner i övrig verksamhet, säger Gunnar Barke (S) som är landstingsstyrelsens ordförande.

Kostnadsminskningen ska göras i de olika verksamheterna och för tillfället finns ingen speciell punkt utpekad som man kommer se över.

Fråga på agendan

Frågan om landstingets framtida besparingar – och hur de ska göras – är en fråga som kommer tas upp vid nästa sammanträde hos landstingsstyrelsen på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.